Rondje Ophoverheide

Het Rondje Ophoverheide is ontstaan uit de gedachte hoe wij het geocachen het liefst ervaren, wandelen door een prachtige afwisselende natuur, op voorhand of onderweg niet rekenen maar op zoek gaan naar niet al te moeilijke geocaches die afwisselend verstopt zijn. Zo verstopt dat ze en plezant zijn voor de volwassenen maar zeker ook voor kinderen, we zouden dit rondje het liefst een familierondje noemen op een niveau dat beginners er ook mee overweg kunnen.

Het thema? Hout

Voor deze geocachereeks moet je afzakken naar Oudsbergen net op de grens en op het grondgebied van de voormalige deelgemeentes Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek. Allereerst hebben we gezocht naar een ruime parking waar tevens enkele picknickbanken en vuilnisbakken staan. Deze parking is enkel en alleen te bereiken vanaf de Ophovenstraat en niet meer vanuit Opglabbeek omdat men er carterrammers geplaatst heeft.

De caches zijn allen verstopt in eenzelfde thema: hout. We hebben geprobeerd om hout in al zijn facetten te gebruiken: soms nieuw, soms oud, soms in een natuurlijke vorm, soms in een kunstmatige vorm. Gedurende de vijf kilometer lange route ga je door bos, veld, heide, landduinen, prachtige dreven en indien je enkele malen van het pad afwijkt (staat aangegeven bij de hints) kan je genieten van drie van de vijf prachtige vennen die in deze omgeving liggen. Je zal dus ongetwijfeld kunnen genieten van de rust en heel wat hout tegenkomen onderweg.

Verder ligt halfweg het Joekelbos, dit is een speelbos waar verschillende speeltuigen, enkel grote picknick banken, een waterpartij, een schuilhutje en iets verderop zelfs een toilet staan. Dit is de ideale plek om met de kinderen even te stoppen om ze te laten ravotten of even te laten rusten. Zij die geluk hebben, en dat zijn er wat, komen onderweg tijdens dit rondje wilde dieren tegen. Regelmatig ontvangen we foto’s van mensen die zelfs de gelegenheid kregen om er een foto van te maken.

Een goede onderhoud maakt gelukkige geocachers

Ook wij trachten onze caches in goede conditie te houden, we doen regelmatig een controleronde en na een melding gaan we zo snel het kan ter plaatse om het op te lossen of een vervanger te plaatsen. Soms is het wel frustrerend dat er geocachers zijn die menen dat de een caches moeten terug stoppen op “hun” nulpunt, soms moeten we dan zelf enige tijd zoeken of erger nog dat we ze zelf niet meer terugvinden.

Persoonlijk vinden we het spijtig dat er zulke rondjes nog maar sporadisch uitkomen, adventure labcaches en zeker de geo-arts – waar dikwijls, uren of zelfs dagen cijfer- en puzzelwerk aan zijn – zijn momenteel heel erg in trek, maar deze zijn zeker niet ons ding. Met alle respect voor de leggers en de vele logs bewijzen ook dat daar een publiek voor is en terecht: ieder zijn meug natuurlijk en dat is wat Geocaching net zo fijn maakt, iedereen kan zijn ding vinden.

Mits het feit dat het rondje inmiddels ruim 1300 keer gedaan is en afgaande op de fijne logs en soms bijkomende berichtjes denken we dat we erin geslaagd zijn om een leuk familierondje te maken. Eerlijkheidshalve moeten we ook zeggen dat veel geocachers verblijven op de nabijgelegen natuur camperplaats. Zo kunnen campercachers vanuit hun camper het rondje opstappen: mede door Corona heeft dit het voorbije jaar voor veel bezoekers gezorgd.

We hopen dat we ons rondje nog een tijdje kunnen laten liggen, het is even afwachten wat al die houtkapwerken en ontbossingen en heideherstelwerken in de buurt zullen geven, maar we zien wel. Aan hen die het rondje al deden dank voor de (meestal toch) lovende logs en berichtjes, aan hen die het rondje nog gaan stappen, geniet ervan, van de caches, de omgeving, de natuur en wie weet tot ergens onderweg.

Zelf op zoek gaan naar Rondje Ophoverheide

Dit geocacherondje is geplaatst in het voorjaar van 2018 en telt 20 geocaches: 19 traditionals en een bonus cache (GC7HTQX). Het parcours is ongeveer 5 kilometer lang en je kan er genieten van een oase aan rust. Het rondje kan je vinden net onder de Duvel geo-art op de Geocaching kaart. Parkeren kan je doen in de Ophovenstraat en de kinderen kunnen onderweg ook ravotten in het Joekelbos.

Blog geschreven door Anita en Hendrik van team_hbraeken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.