Op zoek naar alle geocaches van Rondje Vlaanderen

Zin om al cachend Vlaanderen te ontdekken en een bezoekje te brengen aan de verschillende Vlaamse steden en gemeenten ? Dan is Rondje Vlaanderen misschien ook wel iets voor jou.

Wat is Rondje Vlaanderen ?

In elke gemeente van Vlaanderen kan je één cache vinden die bij deze reeks hoort. De caches zijn heel divers: zowel tradi’s, multi’s als letterboxen kunnen een RV-cache zijn. Ook qua locaties zijn de RV-caches heel divers, van stadsomgevingen tot landweggetjes, in bossen, …

In elke cache vind je een code die je op de website rondjevlaanderen.be kan ingeven. Als je voldoende gemeenten per provincie gevonden hebt, krijg je de gegevens voor de provinciebonus. Als je erin slaagt om alle provinciebonussen te verzamelen, kan je uiteindelijk de Superbonus gaan loggen !

Wij hadden ons als doel gesteld dat we deze superbonus zouden vinden, dus moesten wij op zoek naar alle caches van Rondje Vlaanderen: een bezoek aan iedere Vlaamse gemeente. Voor de duidelijkheid: het is onmogelijk om hier alle mooie, originele en creatieve caches die we ontdekt hebben tijdens onze toer door Vlaanderen op te sommen. Onze excuses dus bij voorbaat voor de leggers wiens caches we niet expliciet vernoemen. Ze  zijn daarom zeker niet minder leuk of vermeldenswaardig. We ontdekten immers heel wat pareltjes op onze ronde door Vlaanderen.

Onze (eerder toevallige) start in West-Vlaanderen

Ons Rondje Vlaanderen-verhaal start op 8 juni 2014. Bij het cachen in onze woonplaats Oostende vinden we RV 5.42 Oostende (GC4YFAW) (jammer genoeg is de originele cache ondertussen gearchiveerd, maar er is een vervanger). Onze nieuwsgierigheid voor dit Rondje Vlaanderen is gewekt en al snel volgen nog een aantal West-Vlaamse RV’tjes. Uiteraard eerst in de buurt, maar al snel gaan we ook wat meer kilometertjes rijden om deze caches op te pikken.

Rondje Vlaanderen - Kust Oostende

Eén van de absolute toppers in (West-)Vlaanderen komen we enkele dagen later al tegen: een cache in het midden van één van de drukste plaatsen in Brugge (GC4XMCM). En toch kan je ongemerkt loggen. Maar wel pas nadat je hier enige moeite voor gedaan hebt.
Wanneer in juni 2015 RV Blankenberge (GC5GXFC) uitkomt van dezelfde legger zijn onze verwachtingen hoog gespannen. En ook deze is een absolute topper en overstijgt onze verwachtingen. Beide caches zijn een aanrader, zelfs al ben je helemaal niet geïnteresseerd in het Rondje Vlaanderen-concept.

Het is zeker geen reeks die je snel eventjes afwerkt (wij toch niet), dus er gaat al snel enige tijd over. In het najaar van 2015 – ja, inderdaad, meer dan een jaar na onze start – besluiten we samen met onze maatjes tibita de eindsprint in te zetten en samen de laatste noodzakelijke West-Vlaamse RV-caches te loggen om zo ook de provinciebonus te kunnen veroveren.
En ’t moet gezegd: het is de moeite waard. De West-Vlaamse provinciebonus (GC4VEB3) is super. Het is er niet eentje dat je snel even oppikt, maar absoluut de moeite !

De provincie West-Vlaanderen is afgewerkt, dus ons doel is bereikt. Of toch niet ?

Ook Oost-Vlaanderen moet er aan geloven

Ongeveer een jaar later begint de Rondje Vlaanderen-microbe opnieuw te kriebelen en moeten de eerste Oost-Vlaamse RV’tjes eraan geloven. Ook in Oost-Vlaanderen genieten we van de creativiteit van de verschillende co’s.

In Kruibeke (GC4XRG7) krijgen we te maken met een korte, maar zeer leuke en uitdagende multi in het gecontroleerd overstromingsgebied in de Polders, het Kortbroek, die ons laat kennismaken met het lokale Kruibeekse dialect. De letterbox in Kruishoutem (GC52Z2K) is dan weer een hele mooie fotozoektocht. Maar de cache die ons het meest heeft laten sakkeren is toch wel deze van Beveren (GC57JAZ). Super qua technische uitvoering en mits wat geduld en proberen en nog eens proberen, kunnen we onze naam in het logboekje achterlaten.

Rondje Vlaanderen - Kortbroek Kruibeke

Oost-Vlaanderen wordt net iets sneller afgewerkt want in december 2016 staan we al op de locatie van de provinciebonus (GC53P0N). Een totaal andere uitdaging dan de West-Vlaamse provinciebonus, maar daarom niet minder leuk uitgewerkt. En ook hier is het geen kwestie van snel even loggen (al ligt dat vooral aan het feit dat we de informatie niet volledig juist interpreteren).

Limburg, here we come !

De provincie Limburg wordt ‘aangepakt’ tijdens enkele cacheweekendjes. De afstand vanuit West-Vlaanderen is ons immers iets te ver om maar voor één dagje die richting uit te trekken. Ook hier komen we enkele absolute aanraders tegen waaronder RV 2.05 Bocholt (GC5JYG1) alias ‘de aanhouder wint’. Dorst krijgen we dan weer van de multi RV 2.12 Halen (GC4ZMZX) waar de WP’s volledig in thema zijn met de naam van het bos in Zelem-Halen. Met RV 2.17 Heers (GC5H4FM) worden we naar een historisch plekje gebracht dat we anders nooit gevonden en/of bezocht zouden hebben. Zowel de locatie als de cache zijn een mooi eerbetoon aan de gebeurtenissen in WO II.

Met nog één code tekort voor de provinciebonus beslissen we om als laatste cache in Limburg de multi RV 2.13 Ham (GC73VJE) te lopen. Deze is wat ons betreft een absolute aanrader: een leuke wandeling in een mooi stuk natuur, creatieve en uitdagende WP’s die ons wel eventjes bezighouden en ook op het eindpunt is het geen kwestie van snel even loggen.

Begeleid door het Limburgse volkslied trokken we richting provinciebonus (GC54RV9): een pareltje (of zeg maar gerust parel) qua uitwerking. Waar Limburg trots op is, maar dan heel origineel ‘uitgebeeld’ en ‘verpakt’ in een heel originele cachecontainer. De plaatsing ervan moet de onwetende niet-geocachers toch raar hebben doen opkijken.

En dan is het de beurt aan Vlaams-Brabant

In Tienen genieten we dankzij RV 4.58 Tienen (GC546CQ) van een korte wandeling door het oude begijnhof. Een wandeling waarbij we verplicht zijn op alle details te letten waardoor we ook veel bewuster genieten van de mooie elementen.

Rondje Vlaanderen - Oud Begijnhof Tienen
Rondje Vlaanderen - Oud-Heverlee

In de bossen van Okselaar in Scherpenheuvel-Zichem zit dan weer de cache verstopt die ons misschien wel het meest van al heeft beziggehouden (GC74NGT). Het duurt even voor we doorhebben wat hier de bedoeling is en zelfs dan is het nog niet evident. Dit is er eentje waar teamwerk echt wel nodig is. We worden lange tijd van het kastje naar de muur gestuurd (of is het van struik naar boom), maar net wanneer we op het punt staan om een kaarsje te gaan branden in de basiliek zien we het licht (of was het … ?).

Joske, de gefrustreerde baby, heeft onze hulp hard nodig in Oud-Heverlee (GC4XP88). We parkeren onze driewieler braaf op de aangeduide plaats en gaan op stap. Joske begint het wat op zijn heupen te krijgen, maar gelukkig vinden we onderweg wat attributen om hem stil te houden. Op één van de laatste WP’s lopen we – net als veel van onze voorgangers – vast. Gelukkig is Joskes papa zo vriendelijk om ons verder op weg te helpen en kunnen we toch de eindlocatie vinden en Joske van de nodige voeding voorzien.

Dankzij deze en andere caches kunnen we ook in Vlaams-Brabant de provinciebonus (GC4XTNV) loggen en zijn we op die manier opnieuw een stapje dichter bij de Superbonus.

Last but not least … Antwerpen

Nog één provincie te gaan … het einde komt in zicht !

Onze eerste Antwerpse RV-cache is deze van Mechelen (GC6261Z): een mooie wandeling door het gezellige centrum van Mechelen. Tijdens een weekendje in Ranst zetten we nog enkele stapjes (lees: caches) verder in de goeie richting. En we hebben geluk: in Balen (GC71CY6) is ’t altijd prijs ! Deze heel mooi gemaakte cachecontainer brengt jeugdherinneringen naar boven. En in Mol genieten we samen met Guusje de kever en Pim de bij van een leuke wandeling langs één van de Molse meren. Zowel de wandeling, de WP’s als de stash van deze letterbox (GC5M3AC) zijn absoluut een favo’tje waard.

Rondje Vlaanderen - Mechelen

Nog zo’n 18 codes nodig om ook de laatste provincie volledig groen te kleuren, dus dat moet lukken. Eind februari wordt gebruik gemaakt van enkele dagjes verlof om opnieuw richting Antwerpen te trekken. Onze uitvalsbasis wordt Brasschaat en van daaruit klaren we de klus. Sneeuw en vrieskou houden ons niet tegen. We zoeken (letterlijk en figuurlijk) de grenzen op, genieten van mooie stukjes natuur, waaronder de Kalmthoutse heide (GC52ZZ1).

Rondje Vlaanderen - Kalmthoudse Heide

Onze afsluiter in Antwerpen wordt de multi van Lille “Gierle, m’n dorp in de Kempen” (GC74XF2). Tijdens een wandeling door het historische dorpscentrum maken we kennis met de verschillende mooie plekjes in het geboortedorp van wijlen Louis Neefs.
Met het ingeven van deze laatste code krijgen we ook toegang tot de gegevens van de laatste provinciebonus.

Na eerst even op te warmen bij GeoTea, een gezellig koffie- en theehuis in het centrum van Lille en ontmoetingsplaats voor geocachers waar uitbaters Jolien en Jenno, zelf ook geocachers, ons vriendelijk verwelkomen en voorzien van de nodige ‘spijs en drank’, trekken we richting provinciebonus (GC53ZGM). Ook hier vinden we een heel mooie cache die we – dankzij een tip van de legster – vlot kunnen loggen (het vriesweer speelde ons hier even parten).

Tijd voor de Superbonus van Rondje Vlaanderen

En dan … dan … hebben we de gegevens voor de Superbonus van Rondje Vlaanderen! Even wat twijfel gezien het vriesweer en de sneeuwval, maar echte geocachers laten zich door niets tegenhouden! Deze superbonus ligt er reeds sinds mei 2014, maar er zijn nog maar 16 geocachers die hem konden vinden. Het is dan ook een hele opgave om in iedere gemeente van Vlaanderen een cache te vinden!

Ongeveer 3,5 jaar, 230 caches en heel wat kilometertjes later bereiken we eindelijk de eindmeet. De waardige afsluiter van ons Rondje Vlaanderen wordt vlot gevonden en na het openen van deze heel mooi, volledig in thema, gemaakte cachecontainer kunnen we onze naam in het logboekje schrijven (GC51PEZ).

We hebben absoluut genoten van ons Rondje Vlaanderen en leerden heel wat mooie, vaak onbekende plekjes in Vlaanderen kennen. We maakten ook kennis met nieuwe verstoptechnieken en puzzels, stonden vaak versteld van de creativiteit van de verschillende leggers (en ja, op sommige hebben we toch wel eens wat vervloekt).

Ons Rondje Vlaanderen is afgewerkt, maar dat wil niet zeggen dat we geen RV-caches meer op ons to do-lijstje zullen zetten. De codes zijn voor ons niet meer van belang, maar mooi uitgewerkte caches zijn altijd leuk om te doen.

Rondje Vlaanderen stuk

Blog geschreven door Antifba

Ontdek ook

Rondje Vlaanderen – een te gekke geocachereeksAlle informatie over Rondje Vlaanderen
Rondje Vlaanderen: vanuit het oog van een organisatorEen stuk van Mitij, organisator van Rondje Vlaanderen

3 reacties op “Op zoek naar alle geocaches van Rondje Vlaanderen”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.