Rondje Vlaanderen: vanuit het oog van een organisator

Het moet Pinksterweekend 2012 geweest zijn. Dat is wanneer mijn broer het eerst vertelde over dat geocachen. En we gingen het wel eens doen tijdens dat bewuste weekend op een familietrip, om het daarna een jaar te laten liggen. Rondje Vlaanderen bestond op dat moment nog niet.

Een jaar later kwam het weer boven tijdens datzelfde weekend, en besloten we het alweer te gaan proberen. Het bleef weer bij enkele geocaches tijdens dat bewuste weekend, en zo was het weer snel een jaar later: Pinksterweekend 2014.

Een maand voordien besloot ik zelf eens een account te maken, omdat ik wist dat we tijdens het weekend waarschijnlijk nog eens gingen geocachen. Ik zocht rondom mijn huis enkele geocaches, er bleek zelfs een rondje rond de blok te liggen. Ik leerde het stilletjesaan meer en meer kennen. Het was toen mei 2014.

Correct, dezelfde maand als waarin Rondje Vlaanderen geboren werd. Wist ik toen veel…

Rondje Vlaanderen logo

We gingen tijdens het weekend van 8 juni (alweer Pinksteren dus) weer enkele geocaches zoeken rond onze uitvalsbasis van dienst, en ook mijn ouders werden steeds enthousiaster. Ik begon er meer en meer over op te zoeken, wilde wel eens weten wat die verschillende types geocaches nu allemaal waren, en waarom ik die verdomde blauwe vraagtekens nooit kon oplossen. En we praatten er meer en meer over wanneer ik op bezoek was bij mijn ouders. En zo kwam ook Rondje Vlaanderen uiteindelijk ter sprake, we waren intussen al zomer 2015.

“Er ligt één cache in elke gemeente van heel Vlaanderen,” zei mijn broer. “En als je die allemaal hebt gevonden, dan mag je de superbonus gaan loggen!” Wie is er nu zo zot?

Hoe ik toevallig bij de organisatie van Rondje Vlaanderen kwam

Maar toch wilde ik er wel eens wat meer over weten, en ik begon er over op te zoeken. Ik had intussen de website al gevonden, en kwam zo zelfs te weten dat ik mijn eerste Rondje Vlaanderen geocache zelfs al gevonden had in Kaprijke! Een berichtje naar de CO werd gelukkig beantwoord met het codewoord, en zo was het ook officieel: ik had mijn eerste RV gevonden!

Even later las ik op één van de Facebookgroepen iets over problemen met de website, waarbij ik mijn kennis over websites ter hulp aanbood. Dat viel niet in dovemansoren, en zo zat ik plots te helpen bij de organisatie van “die zotten” die de mensen heel Vlaanderen lieten rond rijden. Op dat moment werd het me helaas duidelijk dat Rondje Vlaanderen niet meer zo geliefd was bij de mensen. Er kwamen klanken als “Dat Rondje Vlaanderen is aan het uitsterven.” en “Dat schip is al lang gezonken.” Maar aangezien ik zelf wel in het concept geloofde, wilde ik het graag nog een kans geven.

Nieuw leven voor Rondje Vlaanderen

13 mei 2017, dat werd de datum die we prikten. De datum waarop we Rondje Vlaanderen zouden herlanceren, nieuw leven in blazen. We gingen volop op zoek naar nieuwe leggers om zoveel mogelijk lege gemeentes (terug) op te vullen, en voor we het wisten werd er spontaan een roadtrip georganiseerd door enkele sympathisanten die op die dag heel Vlaanderen wilden doorkruisen en zoveel mogelijk (nieuwe) RV’s loggen. Het was een geslaagde herlancering, Rondje Vlaanderen was weer levend, en de mensen hadden weer volop moed om er voor te gaan, en dat deden ze ook!

De provinciebonussen begonnen weer meer en meer bezoek te krijgen, enkele enthousiaste teams besloten voluit voor de superbonus te gaan, en meer dan eens succesvol. Zoiets is leuk om te zien vanuit de organisatie, samen met het hele team genieten we van de leuke reacties, maar ook van de logs die de cachers plaatsen op onze eigen RV’s, maar ook op alle andere RV’s, de provinciebonussen en zeker de superbonus.

Rondje Vlaanderen - kaartoverzicht Mitij

Rondje Vlaanderen in een nieuw jasje

Het is een cliché zo oud als de zee diep is, maar clichés zijn er met een reden: zonder jullie -de cachers- hebben we er niets aan. De leuke reacties zijn wat ons bezig houdt, de enthousiaste logs zijn er ook voor ons om van te genieten, en zonder jullie hadden wij dit al lang opgegeven. Intussen heeft ook onze website een nieuw jasje gekregen: zo krijgt iedereen nu een kleurrijk kaartoverzicht waarbij je kan zien welke gemeentes je nog te doen hebt. Daarnaast krijg je ook een melding wanneer je een RV-cache gelogd hebt, maar de code nog niet hebt ingegeven. Je merkt het, we zullen blijven werken om de website rondjevlaanderen.be te verbeteren in onze vrije tijd want we merken dat die vol enthousiasme onthaald werd. Intussen organiseerden we dit jaar ook zelf een officiële Rondje Vlaanderen roadtrip!

Ik mocht intussen trouwens zelf ook de superbonus nog recentelijk loggen. Het gevoel dat we hadden toen we die cache aan het loggen waren overschaduwt enorm hard de pracht van de superbonus zelf. Maar hij mag er zeker zijn hoor, het is weer een pareltje! Enkele zaken uit mijn log daar zal je in deze blog terugvinden, en daarom ook bedankt aan de mensen van geocachen.be dat ik er hier wat dieper op mocht ingaan dan het maximum van 4000 karakters dat ik daar krijg.

We willen jullie graag vooral heel veel plezier wensen met het geocachen, en mocht je ook beslissen om voor Rondje Vlaanderen te gaan: veel succes!

Blog geschreven door Mitij

Ontdek ook

Rondje Vlaanderen – een te gekke geocachereeksAlle informatie over Rondje Vlaanderen
Op zoek naar alle geocaches van Rondje VlaanderenEen stuk van Antifba

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.