Naast alle leuke logs die je online krijgt wanneer iemand jouw geocache gevonden heeft, kan je geocache ook waardering krijgen via favorietenpunten (vaak ook afgekort als favo). In een eerdere blog bekeken we al de caches met de meeste favorietpunten. Maar wij zijn ook benieuwd waarom we nu eigenlijk een favo uitdelen aan een cache. We verzamelden alle redenen waarom wij soms een favo geven en legden dit voor aan jullie tijdens het Geocaching Onderzoek 2019.
De 7 redenen waarom wij een favo uitdelen aan jouw geocache
💚 Er is heel wat werk gestoken in de cache
Er zijn CO’s die van hun geocaches echte pareltjes maken: sommige geocaches worden in een volledig thema gestoken. Denk bijvoorbeeld aan de geocachereeks Op zoek naar het Verloren kabouterdorp waarbij iedere cache een nieuw tafereel vormt in het verhaal. Geocaches waar zo veel tijd en werk is ingekropen verdienen voor ons zeker een favo-punt.
💚 De cache ligt op een unieke locatie
Geocaching brengt ons op plaatsen waar we anders nooit geweest zouden zijn: we horen het veel geocachers zeggen om Geocaching te promoten. Het klopt als een bus! Wij zouden al heel wat plekjes nooit ontdekt hebben en daarom geven wij ook met veel plezier unieke geocachelocaties een favo!
💚 Het is een prachtige wandeling
Aansluitend op vorig punt waar het over de locatie gaat, maar dan kijken we nu meer naar het grotere geheel: de weg naar de cache of de omgeving van een multi-cache kunnen ons ook een heerlijke dag bezorgen via een prachtige wandeling. Zeker een favo’tje waard 🙂
💚 Het is een historische cache
Met historische caches bedoelen we geocaches die een geschiedenis met zich meedragen. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld GC40: de eerste geocache van België en het Europese vasteland. Geef toe, stukjes geschiedenis die erin slagen om zo lang bewaard te blijven verdienen toch ook wel erkenning met een favo?
💚 Anderen hebben ook reeds een favorietpunt gegeven
Geef toe: je gaat soms ook eerder op zoek naar een cache die reeds veel favo-punten heeft gehaald, niet? En eenmaal je de cache ontdekt hebt, ben je eerder geneigd om deze ook een favorietpunt te geven, want vele andere cachers hebben dat ook gedaan. Peer pressure heet dat en we zijn allemaal onderhevig aan groepsdruk 😉
💚 Het is een unieke geocache
Sommige geocaches springen er echt wel bovenuit omdat ze zo creatief zijn. Denk maar aan die leuke veldpuzzels die je in het veld bent tegengekomen en waar je voldoening zo groot was dat je die hebt kunnen oplossen. Meer dan terecht + favo!
💚 De verstop-techniek is subliem
En wat dan te zeggen van de geocaches waar je echt lang hebt zitten zwoegen. Sommige geocaches gaan zo op in hun omgeving dat je echt wel lang nodig hebt om deze te kunnen spotten. De genialiteit van de CO verdient hiervoor een favo in de vorm van een groen hartje!
Waarom geven jullie een favo?
Deze 7 redenen hebben we ook aan jullie voorgelegd tijdens het Geocaching Onderzoek 2019 waar 1.500 geocachers hebben aan deelgenomen. Je kon meer dan 1 antwoord aanduiden bij deze vraag.
Opvallend is dat bijna niemand aangeeft dat hij/zij beïnvloedt wordt door andere geocachers die reeds een favo hebben gegeven. Slechts 21 mensen geven aan gevoelig te zijn aan peer pressure. Wij vermoeden dat dat wel wat meer is 🙂 .
Ook zijn niet echt veel geocachers geneigd geocaches omwille van hun historische waarde te belonen met een favo-puntje. Nochtans is GC40 de geocache met de meeste favorietenpunten in België met meer dan 4600 favorietenpunten.
Als je zelf veel favorietenpunten wil verdienen dan steek je best wel wat tijd in je geocache: de meeste geocachers geven aan om dan een favo-punt uit te delen. Daarnaast worden leuke verstop-technieken, unieke locaties, unieke geocaches en prachtige wandelingen vaak beloond met een favorietenpunt.
En jij: wanneer geef jij een favo-puntje aan een geocache 🤔? Geef het mee in een reactie op dit bericht.
Leuke plaats, mooie route, goed bedachte cache. NIET omdat er veel anderen al favopunten gegeven hebben. Soms heeft een cache veel favo’s waarvan ik denk ‘waarom in hemelsnaam geeft iedereen een favo???’ Een favorietenpunt moet je verdienen, niet zomaar wat potjes achter een boom gooien!