S.P.Q.R. – Spartaanse helm geo-art

Hallo! Ik ben Stef van Steffesofnu. Samen met mijn vrouwtje en onze twee whippets trekken we er al heel wat jaartjes geregeld op uit om te genieten van de natuur. Ik ga dan op zoek naar caches en zij genieten van de wandeling. Na het loggen van verschillende caches gaat het na een tijdje kriebelen om ook zelf eens aan de slag te gaan met het ontwerpen van eigen brouwsels.

Van eigen geocache creaties naar een geo-art

En zo geschiede. Van enkele losse creaties (waarvan enkele nog actief: GC4AYX8, GC5C7Q5, GC5DFWY, GC7HM0M) ging het naar m’n eerste Geo-Art: De Mysterious Black Mountain (GC6ZQ1B – intussen zit deze in het archief). Ook heb ik reeds enkele Church Micro Belgium caches geplaatst: allemaal multi-caches. Het maken van een fietstrail bleef echter knagen en reeds vanaf het begin van m’n cache carrière had ik daarvoor een gebied op oog wat zeker de moeite was om aan andere cachers te tonen.

Sinds mijn jeugd heeft het Oude Egypte en het Romeinse Rijk altijd al m’n interesse gewekt.

De thema’s en het uitzicht van de Spartaanse helm was dan ook snel gekozen. Tja, en dan begin je eraan. Het uitzetten van de route, het bepalen van het aantal caches, het maken van de caches, het maken van de listings en de goedkeuringen vergen heel wat geduld en energie. Zeker als het een solo project is.

De Spartaanse helm in natuurgebied de Duinengordel

Tijdens het fietsen van deze Geo-art trail rij je het natuurgebied Duinengordel binnen dat sinds 2020 onderdeel is van het Nationaal Park Hoge Kempen. Onderweg kom je enkele historische plaatsen en natuurgebieden tegen die eigen zijn aan de regio.

Zo beland je in je tocht bij de historische Geuzenbaan. Deze dreef is een doorgang in het Gruitroderbos en dankt zijn naam aan de terugtocht van Willem van Oranje na de Slag van Geldenaken in 1568 tegen de hertog van Alva aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog.

Daarna krijg je ook nog de kans om tijdens je tocht tot rust te komen in de rustieke Itterbeekvallei en het natuurgebied Stamprooierbroek. Op deze plekken kan je haast niet anders dan opgaan in de natuur en al haar pracht.

Even verderop wordt je rechtstreeks ondergedompeld in de lokale historie door het Sint-Hubertuskerkje in Neerglabbeek. Dit dateert uit de 13e eeuw.

Als je je tocht vervolgt kan je in de verte onze Commanderij van de Duitse ridderorde spotten. Na de Commanderij kan je nog genieten van een stevig stukje afwisselende natuur.

Zelf op zoek gaan naar de S.P.Q.R. reeks

Deze geocachereeks is gemaakt om met de fiets te doen: het is een route van 37 kilometer en onderweg kan je 87 geocaches meepikken. Je kan ook opteren om deze reeks in 2 lussen te fietsen: hiervoor zijn er de 6 Diverticulum caches (voorbeeld van deze: GC9A5KM). De coördinaten van deze caches kan je zelf ontcijferen via de puzzels, deze reeks heeft geen bonus waardoor je dus ook kan starten waar je zelf wil. De fietsroute doet verschillende gemeentes aan: zo kom je ondermeer in Bree, Oudsbergen en Maaseik. Vergeet niet om je magneetstok mee te nemen, naast een pen zal dat de enige tool zijn die je nodig hebt. Voor alle uitleg kan je best de listing van #1 S.P.Q.R. (GC97KJW) raadplegen.

Ave Geovenatores

Steffesofnu

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.