Trackable onderhoud: Reha Dr. Phu

Tijdens één van onze geocachetochten kwamen we een trackable tegen in een geocache. Op zicht niets bijzonders eigenlijk, ware het niet dat er een opvallend geplastificeerd kaartje bij hing: Maintenance by Reha Dr. Phu. Dat was een trigger voor ons om eens dieper op in te gaan en te onderzoeken wat deze Maintenance net is.

TB (revalidatie)hotel

Alles begint eigenlijk bij GC7Q1NR. Eén van de vele TB hotels zou je denken, maar niets is minder waar. Dit TB hotel is te vinden in de buurt van Bazel in Zwitserland. Net als bij ieder TB hotel kan je hier jouw trackables droppen, maar de insteek van dit TB hotel is net wat anders. Iedereen is welkom, net zoals iedere trackable maar vnl. TB’s en coins die opgeknapt of hersteld moeten worden.

Door het vele reizen van trackables kan er van alles gebeuren: TB’s worden vuil, ze raken beschadigt, de TB code is niet meer te lezen, … Daarvoor is deze geocache ideaal want in dit hospitaal voor trackables worden ze mooi opgeknapt en indien nodig hersteld door Phuryr, de Geocaching nickname van Francis Juriens. Deze 60-jarige geocacher is reeds aan het geocachen sinds 2010.

Phuryr is een geocacher die een grote affiniteit heeft voor trackables: hij is gefascineerd van de reisroutes die sommige TB’s afleggen en anderzijds ook de verhalen achter iedere trackable vind hij bijzonder interessant. Trackables mogen wel wat meer aandacht krijgen, zeker de listings: sinds Phuryr het TB-Hotel van Dr. Phu gestart heeft, heeft hij alle listings van de TB’s gelezen wat hem soms tot tranen toe bewogen heeft of waar hij ook hartelijk heeft mee kunnen lachen. Zelf heeft hij ook enkele Travelbugs: op de auto, t-shirt, trui en enkele die van cache naar cache reizen.

Phuryr verzorgde enkele jaren geleden eerst caches van andere geocachers: volle logboekjes vervangen of kapotte containers vervangen. Maar eigenlijk is dit werk voor de eigenaar om deze te onderhouden. Een ander ding dat hem stoorde bij het geocachen waren de Travelbugs die vies en stinkend in cachecontainers te vinden zijn. Denk maar aan de plastic mapjes die gebroken zijn van geocoins, knuffels die vuil, vochtig en stinkend zijn (soms zelfs beschimmeld), kogelkettingen die geroest waren. Trackables hebben vaak ook gelamineerde kaartjes waarop het doel van de trackable staat: helaas worden die na enige tijd wak en vochtig omdat het gaatje in het papier zelf gemaakt is, waardoor de tekst niet meer te lezen was. Daar moest actie voor ondernomen worden: dus starte hij zijn rehabilitatie TB-hotel voor trackables (Reha Dr. Phu –GC7Q1NR)

Onderhoud van trackables

Wat doet Dr. Phu nu eigenlijk met de trackables die in zijn Rehabilitaite TB-hospitaal terecht komen. Iedere patiënt wordt individueel behandelt en ondergaat zijn eigen onderhoud. Dit zijn de zaken die Phuryr naloopt:

  • Foto: iedere trackable gaat eerst op de foto in zijn huidige toestand zoals de TravelBug of coin is toegekomen. Hierbij worden patiënten van bezoekers onderscheiden: de bezoekers van het hospitaal kunnen na de fotoshoot meteen verder reizen en worden uit het hospitaal ontslagen.
  • TB-plaatje: deze worden gereinigd in een ultrasoonbad of met de hand gereinigd met afwasmiddel
  • Kogelkettingen: deze worden vervangen
  • Knuffels: deze worden altijd gewassen
  • Gelamineerde kaartjes: deze worden indien nodig opnieuw gelamineerd

Daarnaast wordt iedere trackable voorzien van een reislabel: op die manier ziet een geocacher meteen wat het doel is van deze trackable. Zo zijn er trackables die alleen willen reizen in Nederland of België: deze krijgen hiervoor een specifiek reislabel.

Uiteraard is het voor Dr. Phu heel belangrijk dat de Travelbugs nooit verwisseld worden! Patiënten worden pas ontslagen uit het hotel wanneer ze helemaal klaar zijn voor een lange verre reis zodat ze zo lang mogelijk overleven. Het leukste van het onderhoud aan de Travelbugs is het contact met de eigenaars: na de behandeling kom ik vaak in contact met hun en bedanken ze mij voor de behandeling van hun TB of sturen ze mij enkele leuke afbeeldingen.

Zelf ook Travelbugs onderhouden

Wanneer je jouw trackable op reis stuurt, hou dan rekening met volgende tips:

  • Gebruik geen kabelbinders of touw bij je trackable: deze hebben veel last van vocht en kou/warmte waardoor het plastic broos wordt en touwen nat.
  • Gelamineerde kaartjes: maak het laminaat gedeelte zo groot dat het gaatje voor de bevestiging buiten het papier zit.
  • Maak een afbeelding van je trackable en plaats deze in de Listing: zo kan je steeds controleren of jouw Trackable nog in de originele staat is of niet.

Is Phuryr de enige die dit doet? Hij weet dat er nog geocachers zijn die travelbugs een kleinere onderhoudbeurt geven of een reparatie doen, maar niet in de mate zoals hijzelf. Hij nodigt andere geocachers uit om mee te helpen Travelbugs te helpen overleven en eventueel zelf een TB revalidatieHotel te starten. Als je dat doet, zou hij zelfs graag kennis met jou maken.

Wil je Dr. Phu volgen, dat kan via Instagram: phuryhr of via de #phuryr of neem contact op via mail.

Veel dank aan dr. Phu voor de tijd die je voor ons hebt genomen voor dit interview. We hopen dat er veel navolging mag komen en bewonderen jouw toewijding van het onderhoud van trackables.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.