Tailplanes en Geocaching rondom Brussels Airport

Mijn Geocachenaam is LR6AA en naast geocacher ben ik ook een fervente vliegtuigspotter ✈️. Gezien wij al ruim 35 jaar hier iedere dag vliegtuigen in alle richtingen zien vliegen afhankelijk van de windrichting, maar in realiteit is dat in zuidwestelijke richting dat geland wordt gezien de overheersende zuidwestenwind!

Wat is een Tailplane?

Elk vliegtuig waar ook ter wereld is in de meerderheid van de gevallen getooid met een staartvlak-beschildering, ook TAILPLANE genoemd. Gezien mijn collectie tailplane foto’s steeds grotere aantallen betrof groeide het idee om rond deze tailplanes een cachereeks te maken.

Er werd niet gekozen voor een mysterie cachetype maar een play anywhere Wherigo module omdat deze de beste mogelijkheid bood om op een uniforme wijze de vraag te stellen en ik in Spanje al een voorbeeld gezien had van deze aanpak.

Wherigo caches met tailplane opdrachten

De Wherigo basisstructuur werd ontwikkeld door Geocacher Dani+Iris terwijl ikzelf al de dialogen ontwierp, zowel de zichtbare als onzichtbare dialogen en tekstvakken. Daarnaast maakte ik ook een selectie van de te raden tailplanes in overleg met een beroepspiloot. De opdracht bestaat er immers uit om aan de hand van tailplane-afbeeldingen de luchtvaartmaatschappij te vinden.

Alle tailplane afbeeldingen zijn van vliegtuigen die hier landen op EBBR Brussels Airport dat in feite gesitueerd is op zowel grondgebied van fusiegemeentes Kortenberg, Zaventem, Steenokkerzeel en Machelen. Vandaar dat de eindcoördinaten zich bevinden in voormelde gemeentes. Sommige vliegtuigen landen hier dagelijks, anderen wekelijks en nog andere enkel bij speciale gelegenheden.

De grote meerderheid van de fotoʼs zijn door mij genomen, anderen door leden van de verschillende Facebookgroepen waar ik lid van ben en die ik vermeld in de credit op de cachepagina.

👉 Internetverbinding is nodig voor het opzoeken van de tailplane afbeelding, tenzij je natuurlijk een frequente vliegtuigreiziger of een planespotter bent. Daarnaast is de internetverbinding ook noodzakelijk voor de Wherigo app die zowel voor Android als Apple beschikbaar is.

De tailplane geocachereeks

Sedert eind mei 2019 zijn de 40 te raden tailplane-caches (eerste van deze reeks: GC83VQY) online en stevenen we binnenkort af naar 200 logs van geocacheteams waarvan verschillende uit Duitsland, Nederland en nog enkele andere Europese landen komen. Het volledige geocacherondje is ruim 40 kilometer lang en kan enkel per fiets gedaan worden daar hoofdzakelijk gebruikt gemaakt wordt van de vele buurt- en voetwegen en zelfs afgeschermde fietspaden. Een 5-tal caches kan per auto bereikt worden.

De meesten geocachers die langskwamen hebben bijna allemaal dezelfde conclusie: je ziet er constant vliegtuigen boven je hoofd voorbijvliegen en men tracht zowel hier als op andere plaatsen te raden of een van de overvliegende vliegtuigen getooid is met een van de te raden tailplanes terwijl er vroeger eerder de reactie was laat maar vlug voorbijvliegen dan ben ik van het lawaai vanaf.

Komt er een vervolg op deze tailplane reeks? Zeker! Er komt alvast een bonuscache met een hogere moeilijkheidsgraad. En wie weet komt er een vervolg op de reeks: de voorbije zomermaanden hebben we heel wat nieuwe bezoekende vliegtuigen gehad daar er in de luchtvaartsector maatschappijen verdwijnen maar er ook nieuwe bijkomen. Wordt vervolgd dus!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.