Hoe kan ik aan de slag met Wherigo?

Wherigo’s, het is een ras apart zou men kunnen zeggen. Het is dan ook de meest uitgebreide, minst gekende en gespeelde vorm van Geocaching. Met deze blogpost gaan we jullie wegwijs maken in het Wherigo gebeuren, of toch de basics ervan, en zo misschien wel wat meer Geocachers aan het Wherigo’en zetten.

FAQ Wherigo

Er bestaan heel wat vragen over Wherigo, degene die het vaakst voorkomen leggen we hier kort uit.

Wat is Wherigo?

Wherigo is een platform waarmee je een locatiegebaseerd GPS-spel op je computer kunt bouwen en deze in de echte wereld kunt spelen. Wherigo is ontwikkeld door Groundspeak, die ook Geocaching.com beheren.

Wat heeft Wherigo met Geocaching te maken?

Bij Geocaching is Wherigo een geocache soort dat gebruik maakt van de Wherigo technologie om een fysieke geocache te vinden.

Hoe werkt Wherigo?

Om Wherigo te kunnen spelen heb je een Wherigo speler nodig, dat is een GPS of app waarbij je gebruik kan maken van GPS functies. Daarnaast heb je een Wherigo cartridge nodig: deze kan je vinden op de Wherigo site of bij Wherigo caches.

Hoe kan je zelf een Wherigo maken?

Dat hangt een beetje af van wat je precies wil maken: er bestaan heel eenvoudige Wherigo’s waarbij je slechts enkele gegevens moet invullen. Andere Wherigo’s die al iets geavanceerder zijn, zullen wat meer programmeerwerk vragen. Hiervoor bestaat er een Wherigo Builder.

Hoe kan je Wherigo spelen op Android of iPhone?

Hiervoor kan je gebruik maken van een Wherigo app. Voor Android is Whereyougo aan te raden en voor iPhone kan je gebruik maken van Wherigo.

🤷🏻‍♂️ Wat zijn Wherigo’s

Geocache Icoon - Wherigo

Wherigo is een toolset voor het maken en spelen van GPS-avonturen in de echte wereld. Ze maken net zoals Geocaching gebruik van GPS technologie om je naar fysieke plaatsen te leiden. Bij een Wherigo zal je nog een extra virtuele ervaring mogen verwachten, dit kan echt vanalles zijn… Wherigo is eigenlijk een spel dat je ook los van Geocaching kan spelen: zo bestaat er ook een eigen Wherigo website waarbij je Wherigo’s kan opzoeken en deze spelen.

Wherigo zal je waarschijnlijk beter kennen als een Geocaching type. Wherigo caches maken gebruik van de Wherigo technologie om een extra ervaring te geven bij het vinden van een fysieke geocache. Zo bestaan er unieke Wherigo caches waar je kan communiceren met virtuele karakters zoals o.a. de Wherigo caches van CO DonderVogel: bij deze Wherigo caches kan je communiceren met de Harry Potter figuren of de Hobbit figuren om zo de cache te vinden.

🎮 Hoe kan je Wherigo spelen?

Simpel uitgelegd bestaat een Wherigo uit twee delen, een Wherigo player en een cartridge.

Wherigo Player

Dit kan je vergelijken met een platenspeler en een vinylplaat. De Wherigo player speelt de cartridges af zoals een platenspeler een vinylplaat afspeelt. De Wherigo player is echter geen fysieke kast zoals een platenspeler, nee het is een ingebouwde functie in sommige GPS-toestellen of gewoon een app die je kan downloaden in de play store / app store / etc.

Afhangende van jullie besturingssysteem gaan jullie een Wherigo player (app) moeten installeren, er is helaas geen officiële app zoals de Geocaching app. De meest gebruikte (gratis) Wherigo Player (app) voor Android is WhereYouGo en voor Apple IOS is dit Wherigo. Daarnaast heeft de geocaching app Geooh Go een handige ingebouwde Wherigo speler en c:geo is makkelijk te gebruiken met WhereYouGo. Nadat je de nodige toestemmingen hebt gegeven aan deze Wherigo apps, kan je jou inloggen met jouw Geocaching.com account.

Wherigo Cartridge

Naast een Wherigo Player, heb je ook een Wherigo cartridge nodig: dat zijn eigenlijk de verschillende spelletjes/avonturen die je kan spelen. Elke Wherigo cache bijvoorbeeld heeft een cartridge dat je kan spelen met een Wherigo Player.

Het makkelijkst is om de Geocache app te openen op hetzelfde apparaat als waar de Wherigo app staat. Je gaat naar de listing van de geocache waar je de cartridge kan terugvinden. Iedere Wherigo geocache bevat een link naar de benodigde cartridge op Wherigo.com, zoek die link op de listing en klik er op. Hierna zal u (indien u geen internetbrowser als standaard heeft geselecteerd) de vraag krijgen hoe u die link wil openen, hier moet u voor de Wherigo player kiezen (in dit geval is dat WhereYouGo).

Daarnaast kan je ook op de Wherigo website zelf cartridges opzoeken en openen met je app.

Eens je de cartridge gedownload hebt, kan je deze laden op je toestel. Het leuke is dat je effectief naar een bepaald punt moet lopen (in Wherigo termen heet dit een “zone”) vooraleer er iets gebeurt. Pas als je de opdracht in een zone volbracht hebt, kan je weer verder en krijg je instructies om verder te gaan.

Op je toestel zie je 4 grote onderdelen:

 • Locaties: de zones die zichtbaar zijn, en waarnaar je kan navigeren.
 • Wat zie je: binnenin een zone kan je onder andere karakters en/of voorwerpen zien, afhankelijk van wat de legger geprogrammeerd heeft
 • Je items of rugzak: een item kan je soms meenemen, of krijg je automatisch als gevolg van een gebeurtenis. Dit zit dan in je rugzak.
 • Taken: een overzicht van de opdracht waar je mee bezig bent en de taken die je al tot een goed einde hebt gebracht.

Aan items en karakters zijn vaak acties verbonden, zoals “praat” of “neem mee”. Het hele Wherigo “spel” is een interactief gebeuren, en afhankelijk van de keuzes die je maakt, kan het verloop van de Wherigo variëren.

🧩 Verschillende types Wherigo’s

Wherigo’s komen in een zeer uitgebreid aanbod van maten en vormen. Aangezien iedereen zijn eigen cartridge kan ontwerpen ontstaan er dagelijks nieuwe vormen van Wherigo’s , die soms ook sterk kunnen lijken op andere cache types (traditional, mystery, multi, etc.) van Geocaching.

Wherigo is dus een heel uitgebreid platform dat zeer veel mogelijkheden biedt. Het is dan ook niet meer dan logisch dat ze heel uiteenlopend kunnen zijn. Dit laatste puntje maakt het ook moeilijk voor veel Geocachers waardoor ze afhaken. Maar als je een beetje geduld hebt en uitzoekt wat je juist moet doen bij iedere cartridge kan het een heel erg aangename ervaring zijn.

🛠 Hoe kan je zelf een Wherigo cartridge maken

Een Wherigo moet dus geprogrammeerd worden. Het resultaat is een stukje programmacode wat, eens gecompileerd, een cartridge wordt genoemd, en wat je op je toestel laadt. Om een eigen cartridge te maken zal je wat programmeerwerk moeten doen. Gelukkig kan je gebruik maken van de Wherigo Builder (voor Windows).

Er zijn 4 punten die heel belangrijk zijn bij een Wherigo cache: creativiteit, de locatie, het grafische aspect en natuurlijk ook de kwaliteit van het programmeren. En daar loopt het soms wel eens fout: een typfoutje is snel gemaakt waardoor je cartridge soms vast loopt. Vooraleer je publiceert raden we daarom ook aan om alles (meer dan 1 keer) proef te lopen.

Een eigen cartridge ontwerpen kan eigenlijk ook wel al heel eenvoudig! Zo bestaan er bijvoorbeeld play anywhere cartridges. Dat zijn cartridges die iemand ooit heeft gemaakt en iedereen kan die gebruiken overal ter wereld. In de cartridge staat alles uitgelegd.

Het enige wat jij moet doen bij deze play anywhere cartridges is:

 • Je cache verstoppen
 • De beschrijving van je gekozen cartridge lezen
 • De link naar je cartridge op je cache listing vermelden
 • Eventueel verdere benodigde informatie op je cache listing vermelden

Zo bestaan er 2 play anywhere cartridges die vrij gekend zijn: The Reverse Cache en Das Haus vom Nikolaus.

The reverse cache

Reverse Wherigo caches is een systeem waar ieder coördinaat is gekoppeld aan 3 6-cijferige getallen, als je de drie getallen van de listing (die de co vermeld) ingeeft in de cartridge weet de cartridge dus om welke coördinaten het gaat. Als je speelt met deze cartridge dan krijg je deze coördinaten niet, maar geeft hij enkel de afstand ernaartoe (een beetje zoals met een kompas werken). De Reverse cartridge kan je hier terugvinden.

Das haus vom Nikolaus

Das Haus Vom Nikolaus is een ander verhaal, ook play anywhere dus overal ter wereld te spelen. Echter moet je daar het huisje tekenen zonder twee lijnen twee keer te overtekenen. Als je dat lukt krijg je waardes van 0-9 (bijvoorbeeld ik zeg maar wat A=3, B=7), die waardes heeft de co dan gebruikt in zijn puzzel die je in de cachelisting kan terugvinden. Das Haus vom Nikolaus cartridge kan je hier terugvinden.

Geocache Icoon - Wherigo Hoe kan je zelf een Wherigo cache maken

Een Wherigo cache maken is niet zo heel moeilijk (in vergelijking met een cartridge): bij het maken van jouw cachelisting kies je voor het Wherigo cache type. Uiteraard is het een vereiste om een link naar de cartridge op je cache listing vermelden en eventueel verdere benodigde informatie op je cache listing te vermelden. Bij een Wherigo cache is het de bedoeling dat geocachers op het einde een fysieke geocache kunnen vinden.

Heel wat geocachers hebben moeilijkheden met Wherigo-caches: geef ze dus zeker en vast voldoende instructies. Dit zowel op de cachepagina als in de cartridge zelf.

Blog en afbeeldingen geschreven door de kleine

3 reacties op “Hoe kan ik aan de slag met Wherigo?”

 1. Vorige week nog een paar wherigo’s proberen te doen, maar de app crashte en ik moest opnieuw installeren. Sindsdien kan ik in de app het pad van de cartridges zich bevinden niet meer aanpassen (en omgekeerd kan ik ook de downloads niet meteen in de whereyougo app laten toekomen). Jammer, want nu heb ik altijd mijn laptop nodig om de cartridges in de juiste map te zetten en kan ik niet meer, als ik ergens ter plaatse ben, een cartridge downloaden…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.