Tree-o-Cache

Wat is Tree-o-Cache?

Tree-o-Cache is een gratis spel waarbij je gaat boomklimmen en in deze boom iets zal vinden.

Hoe werkt Tree-o-Cache?

Via de Tree-o-cache website kan je de locaties vinden in welke bomen er iets te vinden is: in de meeste gevallen zal dat een plaquette zijn, soms kom je ook een emmer tegen waarin goodies zitten. Ga naar de juiste locatie en klim veilig in de boom zonder deze te beschadigen. Door het nemen van een afbeelding van jou met het plaquette in de boom kan je het logboek tekenen.

Wat is de link tussen Tree-o-Cache en Geocaching?

Tree-o-Cache is een spel gebaseerd op Geocaching, sterker nog: sommige van deze Tree-o-Caches zijn ook echte geocaches en kan je ook loggen op Geocaching.

Zijn er Tree-o-Caches in België en Nederland?

In Europa zijn er al verschillende Tree-o-Caches en zowel in België als Nederland kan je Tree-o-Caches vinden.

In België werd de eerste Tree-o-Cache geplaatst door geocacher Guyzep, die er meteen ook een virtuele cache van gemaakt heeft met een Terreinwaarde van 5! Deze virtuele cache kan je hier vinden: GC9P5C6. Wij kregen Guyzep te pakken, zodat deze ons wat meer uitleg kan geven over dit initiatief waarbij je toch wel wat zal moeten kunnen boomklimmen.

Tree-o-Cache: een spel gebaseerd op Geocaching

Tree-o-Cache is een initiatief dat ontstaan is door de Amerikaanse website TreeStuff.com: een website waarbij je allerhande producten kan kopen om in bomen te klimmen. Zij kwamen met het concept van Tree-o-Caching dat gebaseerd is op Geocaching en net zoals dit spel volledig gratis te spelen is. Het concept werd eerst uitgerold in de Verenigde Staten, maar intussen kan je reeds op meer dan 175 locaties over de volledige wereld op zoek naar Tree-o-Caches. Ja, ook in België en Nederland kan je op één of meer locaties de bomen in klimmen.

Er bestaat een kaart waarop alle Tree-o-Caches aangeduid staan en waarbij je meer informatie over deze Tree-ocaches kan vinden. Ontdek hier de Tree-o-Caches kaart.

En dan klimmen maar

Wanneer je een locatie gevonden hebt via de kaart, verzamel je jouw materiaal om in de boom te klimmen en begeef je jou naar deze locatie. Je zal zien dat je van iedere locatie de coördinaten krijgt (eventueel kan je deze coördinaten omzetten zodat je deze kan toevoegen aan de Geocaching app).

Het enige wat je hoeft te doen op de locatie is de boom vinden, erin klimmen en plezier hebben. Veilig klimmen is natuurlijk de boodschap! Er wordt ook met aandrang gevraagd om de natuur niet te beschadigen: dus geen spikes, sporen, haken, of andere destructieve klimmethoden gebruiken. Laat het gebied precies zoals je het hebt gevonden – knip geen struiken of jonge boompjes om te proberen een betere worp te krijgen.

Hoe ziet een Tree-o-cache eruit?

Tree-o-cache is een soort emmer of plaquette in de boom. Als je een emmer vindt, neem dan gerust een item mee! Je hoeft het voorwerp niet te ruilen, maar je hebt wel de mogelijkheid. Vergeet niet het logboek te tekenen als er eentje in deze emmer te vinden is. Tree-o-Cache begon met emmers met ruilspulletje in: deze bestaan nog steeds maar zijn iets zeldzamer. Intussen is dit geëvolueerd naar milieuvriendelijkere plaquettes. Bij deze plaquettes kan je loggen door een selfie te nemen als bewijs van je log, deze te delen op sociale kanalen met de #treeocache.

De Tree-o-Cache van Guyzep

Geocacher Guyzep had de eer om de allereerste Tree-O-Cache in België te plaatsen. Wil je trouwens zelf een Tree-o-Cache maken dan zoek je best eerst een locatie, hou er rekening mee dat er parking in de nabijheid is (want je moet met de klimspullen sleuren) en vraag je toestemming bij de juiste personen of instanties. Eenmaal dat geregeld is, kan je jouw gegevens en de coördinaten doorgeven aan Treestuff.com die een plaquette voor je regelen.

De Tree-o-cache van Guyzep is gekend als Tree-o-Cache nummer 161. Via dit Instagram-linkje kan je zien wie er deze Tree-o-Cache gevonden heeft. Guyzep heeft er meteen ook een geocache van gemaakt: het is een virtuele cache met een T5 rating. Wil je zelf op zoek gaan naar deze virtuele T5 cache: GC9P5C6

Tree-o-Caches in België en Nederland

Hieronder kan je een lijstje vinden van de Tree-o-Caches in België en Nederland en de eventuele bijhorende geocache.

PlaatsTree-o-CacheGeocache
Castricum174
Sint-truiden161GC9P5C6
Velp27

Blog geschreven door Guyzep (WebsiteInstagram)

1 reactie op “Tree-o-Cache”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.