Het verloren Kabouterdorp: een unieke geocachereeks

De reeks De gouden kat van Don Quichot was een enorm succes: vele geocachers waren hier positief over en bedankten ons met leuke logs en favorietenpunten! Daarom was de roep groot om hier een vervolg aan te breien met een nieuwe reeks, het liefst van al met ongeveer dezelfde insteek. Ontdek alles over de geocachereeks op kindermaat: Het Verloren Kabouterdorp.

De locatie van Het verloren Kabouterdorp

In het concept moesten een aantal ingrediënten terug te vinden zijn: een reeks caches op kindermaat in een lus door een mooi stukje natuur, waarbij je bij elke cache een fieldpuzzel moet oplossen. Oh ja, en als het even kon ook nog een beetje horeca onderweg of bij de start. De geo-kaart werd geopend en er werd gezocht naar enkele interessante locaties. Opmetingen werden gedaan terwijl ’s avonds in bed al eens nagedacht werd over een verhaallijn en mogelijke opdrachten. Wat de locatie betreft werd er langer gezocht, 3 verschillende locaties werden bekeken en 1 werd er uitgepikt: de Heuvels Heide in Lommel met start aan jachthaven De Meerpaal.

Het verloren Kabouterdorp

Aangezien er al 2 multi’s door het gebied gingen was het een helse klus om 16 punten in een mooie en logische lus te krijgen. Het was soms een kwestie van meters of een cache wel of niet geplaatst mocht worden. Wat ik dan altijd eerst doe is voor alle punten een saturatiecheck aanvragen bij een geocache reviewer. Zo ben je zeker dat alles in orde is, en kan je vervolgens rustig de wandeling verder uitwerken zonder het risico dat er in de buurt van jouw toekomstige caches nog een andere nieuwe cache komt te liggen. Bij het Agentschap Natuur en Bos (ANB) werden de nodige toestemmingen gevraagd en vlot verkregen. Hierdoor waren de laatste praktische formaliteiten van de baan en kon er volop aan de veldopdrachten en de verhaallijn gewerkt worden.

De verhaallijn en de fieldpuzzels

De verhaallijn lag redelijk snel vast: voor kinderen (en ook grote mensen) spreken kabouters tot de verbeelding. Wat is er leuker dan op zoek te gaan naar een volledig kabouterdorp dat vermist geraakte? Voor de veldpuzzels werden ideetjes bedacht om deze te kunnen oplossen zonder dat je tools moet meenemen. Zo kreeg de cachereeks Het verloren Kabouterbos steeds meer en meer vorm.

Eens alle denkwerk achter de rug is het knutsel-time. En geknutseld werd er! Door de samenwerking met stad Lommel kreeg ik gelukkig heel wat hulp uit die hoek.
Als laatste kon het veldwerk aangevat worden. De resultaten van onze noeste arbeid kreeg één voor één een plekje in de schitterende natuur. Voor de final van het Verloren Kabouterbos reeks hebben we echt alles uit de kast gehaald. Klaar… zucht… Maar heel tevreden over het resultaat!

Ready, set & Go

Het verloren Kabouterdorp

De serie werd ingehuldigd met een geocache event. De reacties waren hartverwarmend :). Daar doe je het als co natuurlijk voor: de pretoogjes van de kinderen en de tevreden ouders. Intussen kwamen verschillende geocachers het kabouterdorp reeds zoeken, bij anderen staat het op de todo lijst. Ook onze andere doelstelling om wandelaars geocaching te leren kennen is gelukt.

Daarnaast is het ook leuk om zien dat al het werk gewaardeerd wordt: de volledige reeks heeft na enkele maanden in totaal goed 4500 favorietenpunten, waar we echt trots op zijn. Ik kan alleen maar besluiten met: kom naar Lommel, de kabouters wachten op je!

Zelf op zoek gaan naar Het Verloren Kabouterdorp?

Wil jij ook het Verloren Kabouterdorp zoeken, dan moet je afzakken naar Lommel waar je kan parkeren op de parking van De Meerpaal en waar je de tocht ook kan aanvatten. De wandeling kan ook zonder geocaches gelopen worden: hiervoor moet je de kabouter-mutsen volgen. Wie alle 15 geocaches van deze reeks kan vinden, kan hierna ook op zoek naar de fantastische bonus (GC6EC86), breng ook 50 cent mee en je kan nog een leuk aandenken scoren. Reken voor de volledige tocht op 7 kilometer in een zanderige omgeving.

Ontdek zeker ook mijn andere geocachereeksen: De schat van koning leeuw & De gouden kat van Don Quichot.

Blog geschreven door: Didgedude

6 reacties op “Het verloren Kabouterdorp: een unieke geocachereeks”

  1. Een ontzettend leuke tocht, leuk uitgewerkt, nieuwsgierigheid wordt geprikkeld,…
    Wel jammer dat er ondertussen gouden mutsen zijn verdwenen waardoor we opdracht 13 en 14 niet hebben gevonden. Hier en daar zijn de rode mutsen op stap gegaan en onvindbaar. Ondanks de vermiste mutsen, compleet fan van het concept.

    Beantwoorden
  2. Niet alle opdrachtjes zijn nog compleet. Daardoor is het moeilijk om de code te weten te komen.
    Na wat proberen hebben we hem kunnen raden: 2589

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.