7 zaken waarom DNF logs belangrijk zijn

Ken je het gevoel van het niet vinden van de geocache? Niks zo onprettig in het Geocaching spel dan te moeten zeggen dat je de cache niet gevonden hebt. Net zoals je bij het loggen kan aangeven dat je een cache gevonden hebt, kan je ook laten weten dat je hem niet gevonden hebt. Een DNF of Did Not Find wordt jammer genoeg vaak niet gelogd, al dan niet doelbewust. Nochtans zijn er verschillende redenen waarom DNF-logs belangrijk zijn voor de kwaliteit van het Geocaching spel.

Waarom did not found logs belangrijk zijn

Verder zoeken of niet?

Indien je al even aan het zoeken bent op een locatie naar de cache en je deze maar niet te pakken krijgt, ook niet na het lezen van de hint, dan kan je ook even de voorgaande logs op de cachepagina bekijken. Wanneer enkele geocachers die je voorgingen een DNF gelogd hebben, dan is er een grote kans dat de cache verdwenen is.

De houder is er nog, maar de cache lijkt verdwenen. DNF loggen

Inlichten

Indien uit voorgaande logs blijkt dat de cache nog gevonden is, is het belangrijk dat je dan zelf ook een Did Not Find log plaats. Zo kan je toekomstige zoekers van deze geocache laten weten dat jij de cache niet kon vinden en dat er eventueel problemen kunnen zijn.

Te moeilijk

Anderzijds kan het ook zijn dat de cache te moeilijk is voor jou, ook dan is een DNF log belangrijk. Het kan aangeven aan andere cachers dat het een moeilijke cache is om te vinden. Misschien ben jij wel niet de enige die deze cache niet kan vinden en hebben nog andere geocachers moeilijkheden.

Brengt de CO op de hoogte

Een DNF-log is voornamelijk voor de cache owner belangrijk, DNF logjes zorgen er namelijk voor dat de cache eigenaar op de hoogte wordt gebracht of er al dan niet problemen zijn met de cache. Een cache eigenaar krijgt namelijk een melding telkens wanneer iemand zijn cache gevonden en online gelogd heeft. Bij 1 of meerdere DNF logs zal de cache eigenaar zijn cache moeten controleren. Dan kan hij eventueel onderhoud uitvoeren aan de geocache of de cache vernieuwen als dat nodig is.

CO kan zijn cache bijsturen

Of indien de geocache toch niet verdwenen is dan zal deze cache veel moeilijker zijn dan de cache eigenaar voor ogen had. Op zijn beurt kan de cache eigenaar dan weer aanpassingen doen op de cachepagina en moeilijkheidsrating: zo kan het terrein er in de zomer helemaal anders uitzien dan in de winter (zie voorbeeld hieronder waarbij een locatie volledig begroeid is). Of de CO kan hints geven zodat de cache toch gevonden kan worden.

Muggle-alarm

Sommige caches kan je niet vinden op een plaats waar veel mensen zijn, een muggle-zone maw. Ook hier zijn DNF logs interessant: het kan bijvoorbeeld zijn dat op weekdagen hier veel mugglers zijn, maar in het weekend hier veel rustiger is. Geef in jouw DNF log dan ook aan dat je door het vele volk de cache niet kon vinden.

Geocaching muggles

De kwaliteit van Geocaching

Om de kwaliteit van Geocaching te bewaren zijn DNF logs belangrijk: iedere cache heeft zijn eigen geschiedenis en mede dankzij deze DNF logs bouwt een cache aan zijn geschiedenis en evolueert hij verder. Als er niet zoiets als DNF logs zou bestaan, dan gaat de kwaliteit van Geocaching op termijn verloren: meer en meer caches zouden slechter worden of verdwijnen, geocachers worden teleurgesteld en uiteindelijk stoppen deze met geocachen.

Tips voor niet gevonden geocaches

Eenmaal je de cache niet gevonden hebt, kan je ook nog altijd eens terugkomen voor een tweede kans. Het kan zijn dat je een mindere dag had en wel 100 keer over het kleinood heen had gekeken. Soms valt het voor dat je hem de volgende keer wanneer je gaat zoeken binnen de minuut zal vinden. Verder kan je ook proberen om contact op te nemen met de CO van de cache of je kan enkele tips vragen aan enkele vorige vinders van de cache. Bekijk zeker ook onze tips om een geocache te vinden.

Handig is ook om caches die je niet kon vinden te volgen, dat kan je voor iedere geocache doen rechtsbovenaan de cachepagina. Op die manier kan je toekomstige logjes volgen van de geocaches en kan je nalopen of de cache daadwerkelijk verdwenen is of niet en eventueel een nieuwe poging ondernemen om de cache te zoeken van zodra deze up and running is.

Daarnaast kan je ook kiezen om de geocache toe te voegen aan een lijst. Zo kan je een lijst aanleggen van geocaches die je niet gevonden hebt. Vergeet uiteraard niet om deze uit je lijst te verwijderen van zodra je de cache toch gevonden hebt.

3 reacties op “7 zaken waarom DNF logs belangrijk zijn”

    • Nja, altijd moeilijk. Je kan ook proberen om contact op te nemen met de geocachers die de cache als laatste hebben gevonden 😉

      Beantwoorden
  1. Heel goed artikel om aan te zetten om je DNFs te loggen. Net als NM is dit crusiale informatie voor de CO. En voor jezelf om nog eens terug te proberen. Een DNF is GEEN SCHANDE !

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.