Akkerdjië geo-art

In 2021 plaatsten we (= team Timsas) in Rijkevorsel al eens een geo-art: den Bolkse Hamer. Zelf zijn we heel erg fan van creatieve geocaches en na de vele positieve reacties kwam de drang om een nieuwe geocaching route te maken opnieuw naar boven.

Een graanhalm in Brecht

Vanaf we zijn beginnen geocachen in 2018 stond er meestal een kale plek op de Geocaching kaart boven Brecht. Brecht ligt niet zo heel ver van onze vorige geo-art, dus besloten we om hier werk van te maken en dit gebied ook een passende geocaching route te geven. Er werd lang gezocht naar een passend symbool qua omgeving en omvang: en na lang wikken en wegen werd er gekozen voor een graanhalm. Eens deze graanhalm was beslist en gepind op de kaart leverde dit 108 waypoints op.

In de zomer van 2022 fietsten we enkele dagen in deze omgeving en liepen we hier de 108 punten aan, dit alles in een zeer landelijke omgeving. Fietsend tussen akkers en weiden kwamen we op de toepasselijke titel Akkerdjië: akker duidend op de omgeving en djië op de caches.

De trail brengt u doorheen een stukje centrum Brecht maar algauw kom je op landelijke wegen en langs boerderijen, akkers en velden. Soms kruist u een drukkere verkeersader toch zal u steeds in een groene omgeving vertoeven. 90% van de trail is op verharde paden en dus ideaal om met de fiets te doen. En je eindigt opnieuw in Brecht na een ommetje in Sint-Lenaarts.

Creativiteit in de caches

Dit was het gemakkelijkste deel van het project. Voor de cachecontainers lag er al 6 maanden een boekske op de salontafel: bij elk idee werd dit meteen genoteerd, zodat dit later in de praktijk omgezet kan worden.

In het najaar van 2022 is meneer Timsas in zijn werkhuis gekropen om de cachecontainers te maken. Van een uitdaging gesproken! We houden van afwisseling en ook in deze trail was het doel 108 verschillende geocaches te maken: voor 90% zijn we daar ook in geslaagd. Dat heeft tijd, geld en doorzettingsvermogen geëist om dit klaar te krijgen voor het einde van 2022. Toch best fier wat het uiteindelijk geworden is.

De containers zelf zijn heel gevarieerd: verwacht je aan veldpuzzels, magneetwerk, camouflagecaches en heel wat hengelcaches. Er zijn best wel wat hengelcaches te vinden in de route, maar ook hier hebben we geprobeerd om variatie in te steken: ook met hengelcaches kan je immer heels creatief zijn.

Natuurlijk moesten er ook nog puzzels gemaakt worden, hiervoor werden verschillende sites geraadpleegd met geocaching codes. Ook hier was de opzet om voor iedere cache van een andere puzzel te voorzien. Na dagen op de pc te vertoeven zijn we ook hierin geslaagd om een afwisselend aanbod te creëren.

Lancering van de Akkerdjië geo-art met een event

Om de geo-art nog wat meer suspense te geven besloten we alles te lanceren op een event. Samen met onze goede vrienden BMNR & Carton6466 werd dit gepland begin april 2023.

Wij hadden het idee dat de puzzels mits enige samenwerking op het event konden opgelost worden. Iedere deelnemer van het event kreeg 3 opgeloste puzzels, idealiter kon er mits het goed afstemmen met elkaar alle coördinaten bekomen worden. Dit draaide wat anders uit want in de praktijk waren de meeste aanwezigen uren bezig, tot frustraties toe, om de puzzels op te lossen. Dat hadden we even anders ingeschat, wat we wat jammer vonden. De trail zelf viel wel direct in de smaak en al snel volgden zeer aangename logs en commentaren.

Het is voor die logs en het lezen van avonturen dat wij de energie blijven vinden om onze caches te blijven onderhouden. De geocaches zelf vragen wat onderhoud want soms gaan dingen stuk of worden ze vernield, maar dankzij de leuke logs gaan we steeds opnieuw aan de slag om deze te herstellen voor de volgende geocachers.

Zelf op zoek gaan naar rondje Akkerdjië

108 soms uitdagende caches liggen op jullie te wachten: begin maar al snel te puzzelen en verzamel alle nodige tools vooraleer je de tocht van 39 kilometer kan aanvatten. Reken op gemiddeld 10u om deze geocaching route te doen of kies ervoor om deze route op te delen in verschillende stukken. De route kan perfect te voet of met de fiets afgelegd worden en onderweg kom je verschillende mogelijkheden tegen om de innerlijke mense te versterken. Ontdek alle informatie bij de bonuscache van rondje Akkerdjië (GC9XN66).

1 belangrijk ding nog: als je deze route wil aanvatten, vragen we jou om respect te hebben voor de creaties en caches. Na 380 bezoekers zijn verschillende caches reeds gevandaliseerd, geript, geforceerd… Alle palen die in de grond zaten zijn er uitgerukt, attributen en camouflages geript en vernield. Dit geeft geen motivatie en is een aanslag op ons budget om alles in ere te houden. Hou het leuk voor iedereen: het is geen schande als je de geocache niet kan loggen.

Groetjes Timsas – Alias Timmer & Sascha

2 reacties op “Akkerdjië geo-art”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.