Chirp geocaching

Wat is Chirp Geocaching?

De Chirp is een draadloos baken. Je hebt een Chirpzendertje nodig (zie foto) en een ontvanger. Het Chirpzendertje is voorzien van een batterijtje en zend continu een signaal uit. Dit signaal is instelbaar en kun je voorzien van een korte boodschap en een coördinaat. Deze boodschap en het coördinaat kun je zelf makkelijk programmeren via je eigen (geschikte) GPS-apparaat. Het wordt dan beveiligd met een wachtwoord, zodat alleen de eigenaar van de Chirp de boodschap kan programmeren en wijzigen.

Voor bijvoorbeeld een Garmin Chirp minizender betaal je zo’n 20 euro voor. Met afmetingen van zo’n 3,3 bij 2,3 centimeter en een gewicht van nog geen 30 gram kan de Chirp gemakkelijk worden verborgen. Verschillende GPS-toestellen zijn geschikt om te ontvangen, bijvoorbeeld de Garmin Oregon, Dakota en GPSMAP 62. Er zijn ook smartphone-apps die geschikt zijn voor Chirp Geocaching: denk hierbij aan de Chirp app voor Android gebruikers en voor Iphone is er bijvoorbeeld de GeoBeacon-app.

Chirp geocaching zender

Chirp geocaches in Nederland en België

Chirp geocaching attribuut

Sids 2010 heeft Garmin de Chirp gelanceerd. Bij Geocaching is de Chirp een leuke uitbreiding: als CO kan je deze gebruiken om coördinaten of tips te sturen naar de ontvanger. Doordat dit een nieuwe spelmogelijkheid was ontstond er ook een nieuw Geocaching attribuut om aan te geven dat je voor bepaalde caches een ‘wireless beacon’ nodig hebt. Let op: niet iedere geocache met dit attribuut maakt gebruik van de Chirp er zijn ook andere draadloze systemen.

Wij vonden het wel eens interessant om op zoek te gaan naar enkele leuke geocaches met Chirp in België en Nederland. Er zijn een kleine 100 caches die een Chirp uitdaging hebben.

 

 Plaats Delict Roosendaal – GC5T6JZ

Deze multicache is geplaatst door de Nederlandse Geocaching vlogger GC Rogier. Het is een lange speurtocht door Roosendaal. De totale afstand zal zo’n 50 kilometer zijn binnen de Roosendaalse grenzen. Op verschillende waypoints zul je sporen vinden van de vlucht- en vuurgevaarlijke boef. Deze sporen kunnen je weer verder leiden naar de volgende schuilplaats van de boef. Uiteindelijk is het doel om de crimineel achter de tralies te krijgen.

Mijn eigen multicache is een cache die in 1 dag te doen is, er zijn verschillende cachers die dat hebben gedaan, maar de meeste mensen trekken er 2 dagen voor uit. De Chirp wordt hier gebruikt bij WP1; daar krijg je de melding via de “politieradio” (je GPS met chirpfunctie dus), met de eerste opdracht! De cachers die geen Chirp-functie op hun GPS hebben biedt ik aan even een mail te sturen, dan krijgen ze van mij de Chirpboodschap cadeau! Deze multicache wordt vanzelfsprekend niet vaak gevonden, maar krijgt wel veel favorieten, gemiddeld zo’n 75%!

 

 RV 5.29 : Kortrijk – GC53TR3

De cache waarbij je Chirp zal kunnen gebruiken ligt in Kortrijk en is een van de caches die hoort bij de Rondje Vlaanderen reeks. Bij onze cache krijg je dus een startcoördinaat. Daar kom je uit aan een hoek van een garagebox waar een inox container hangt ( niet ideaal want bereik van de Chirp is hierdoor maar een halve meter in plaats van de gebruikelijke 5 meter) met daarin de Chirp. Op de container hangen er enkele hints zodat je weet dat je hier de Chirp functie moet gebruiken. Indien je dit doet krijg je de volgende coördinaat. Indien je geen Chirp hebt, is er ook een alternatief: je zal dan een extra wapoint moeten doen waar je een sudoku moet oplossen om toch aan de volgende coördinaat te geraken. Dat is het begin van deze multi: na een korte wandeling zal je dan enkele iets moeilijkere fieldpuzzels moeten oplossen.

 

 Beuk multi – GC5P8R4

Deze mysteriecache gelegene in Westervelde kan je eigenlijk ook een multicache noemen. Het is een korte wandeling van 1,5 kilometer waarbij je 3 tussenpunten en de cache zelf zal moeten zoeken. Bij het eerste waypoint zal je de Chirp functionaliteit kunnen gebruiken om de coördinaten van waypoint 2 te ontvangen. Op waypoint 2 is iets verstopt met de coördinaten voor het volgende waypoint. Daar aangekomen zal je nog even moeten puzzelen om de cache zelf te kunnen vinden.

Geocaching Chirp ontvangen

 chirppie – GC2WZQQ

Wanneer je gaat geocachen in Gouda, dan kan je deze Chirp-geocache meepikken. Het is een vrij eenvoudige cache waarbij je naar het opgegeven coördinaat moet gaan om het signaal op te pikken waarna je op zoek kan gaan naar de geocache in Gouda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.