De Oostkust: geocachen van Bredene tot Knokke-Heist

In mijn vorige blog ‘De Westkust: zon, zee, strand en … geocachen !‘ nam ik jullie mee op stap tussen De Panne en Middelkerke. In deze blog is het de beurt aan de andere kant van de Belgische kust, de Oostkust.

Cachen tussen de campings in Bredene

Bredene is de kampeergemeente bij uitstek, maar ook de enige kustgemeente in Vlaanderen zonder klassieke Zeedijk én de enige  badplaats met een naaktstrand. Reden genoeg dus om een uitstap te plannen en het prachtige duinenlandschap te ontdekken. In deze kustgemeente liggen ook wel enkele mooie caches verstopt.

In de Bredense duinen vind je onder andere de ‘This is geocaching’-reeks, een toertje van zo’n 4 kilometer bestaande uit een Multi (GC6MAVZ), 2 tradi’s (GC6TE9R en GC6TEAQ), een mysterie (GC6NJVG) en een bonus (GC70T5E), Je kunt grotendeels het wandelpad volgen, maar om de waypoints en de eindstash te vinden, zul je toch het pad moeten verlaten en ‘offroad’ gaan. En ’t moet gezegd: hier en daar zitten er toch enkele stevige hellingen in.

RV 5.07 Bredene (GC7CG6K) is een leuke Multi van zo’n 3 km met een leuke finale.  Ook de Multi De Grasduinen (GC32D3Y) in het gelijknamige park/recreatiedomein is een aanrader.

Maar ook voor de puzzelaars valt er wat te rapen in Bredene. Allons-y (GC6BR16) is zeker een aanrader, een pittige mysterie die ons toch enkele uurtjes heeft gekost. Gelukkig is de co altijd bereid om een duwtje in de goeie richting te geven. En “PATIENCE” by bomaxx (GC6X9NM) is een must. Zowel de puzzel als de uitwerking ‘in het veld’ zijn origineel en uitdagend.

Voor de liefhebbers van Eartcaches zijn er nog:

 • Zeewering – Duinen als Bescherming tegen de Zee (GC28VC6)
 • De fossiele duinen van D’Heye (GC2WMEJ)

Geocaching - zee

Geocaching - strand

Ontdek de Belle Epoque in De Haan – Wenduine

De Belle Epoque viert nog steeds hoogtij in De Haan. De huisjes met rode daken, balkonnetjes, torentjes en gevels maken van de Concessiewijk een pareltje en zorgen voor een familiale, gezellige sfeer. De mooie zeedijk maakt het plaatje af. Ook in Wenduine is gezelligheid troef. Ontspan op het brede strand of op de Rotonde.

Een aantal van de caches die wij ‘oppikten’ in De Haan zijn ondertussen gearchiveerd, maar we kunnen toch nog enkele mooie caches aanraden:

 • De Multi ‘De Haans Chicken Walk II’ (GC56VHW) laat je genieten van een wandeling van ongeveer 3 kilometer door het centrum van De Haan. Breng je beste ogen mee om de tags te zoeken die je naar de schatdoos brengen.
 • Zin in een uitdagende tradi ? Dan is Pinus Pinaster – Zeeden (GC5Z6WP) in de Duinbossen van De Haan de ideale cache. Niettegenstaande de duidelijke hints hebben we hier toch wat zoekwerk moeten verrichten vooraleer we onze naam in het logboekje konden schrijven.
 • Een beetje meer landinwaarts (in deelgemeente Vlissegem) kan je ‘Genieten in de Polders’ (GC4P5ZC). Deze korte, maar zeer mooie Multi met 2 WP’s brengt je op een heel mooi plekje in de Polders. En neem de raad van de co ter harte: het is een ideaal plekje om op een mooie avond met een glas wijn te genieten van de zonsondergang.
 • Voor de liefhebbers van nachtcaches is er de Multi ‘De Haan knijpt de katjes in het donker’ (GC58TPP). Bij deze nachtcache is het de bedoeling om met je zaklamp naar reflectoren te zoeken. Voor deze nachtelijke wandeling moet je de paden niet verladen. Ook de stash ligt dicht langs een pad.

In deelgemeente Wenduine is de Multi Haerendijcke (GC64315) een aanrader. Deze staat ook nog op ons to do-lijstje, maar we kregen al van heel veel bevriende cachers positieve verhalen over deze cache.

Geocaching - Harendijcke

Zorgeloos genieten in familiebadplaats Blankenberge

In Blankenberge zijn overal gezellige plekjes te vinden. Waai  eens lekker uit op de imposante pier of neem plaats op de Paravang (ook gekend als de Chinese muur) om even tot rust te komen en de Blankenbergse sfeer op te snuiven met zicht op de jachthaven. Jammer genoeg zijn er momenteel vrij weinig caches aanwezig of beschikbaar in Blankenberge.

Geocaching - BlankenbergeEen absolute favoriet van ons was RV 5.06 Blankenberge (GC5GXFC). Jammer genoeg is deze omwille van de heraanleg van de volledige stationsomgeving nog steeds offline en zal de legger blijkbaar op zoek moeten naar een nieuw concept. Maar hou deze alvast in de gaten. Ik ben er absoluut van overtuigd dat de (ver)nieuw(d)e RV 5.06 Blankenberge opnieuw een voltreffer zal zijn.

Voor de liefhebbers is er op de grens van Blankenberge met Zeebrugge nog een leuke Earthcache: De Fonteintjes – The Wells (GC2ERV2).

Voor de rest kan ik alleen maar een warme oproep doen aan kandidaat-cacheleggers om de leemtes in deze kustgemeente op te vullen 🙂

De havensfeer opsnuiven in Zeebrugge

Zeebrugge en haar wereldhaven zijn niet los van elkaar te zien. Van op het strand kun je indrukwekkende schepen zien aan- en afvaren. Het brede, rustige strand is ook perfect om te luieren. Verder is Zeebrugge als ‘hoofdstad van de vis’ ook de perfecte badstad om een visschotel te gaan eten.

De Zeebrugge Spoilercaches (drie stuks in totaal) zijn Mystery’s met een ’twist’. Je moet eens op een totaal andere manier op zoek naar de juiste locatie.

 • Zeebrugge Spoilercache 1 (GC61YCK) brengt je naar een plekje wat ooit betere tijden gekend heeft, maar op een of andere manier heeft het wel iets, die verweerde en geleefde look. Past een beetje bij de zee en de stoere kapiteins op de woeste baren :-).
 • Zeebrugge Spoilercache 2 (GC5QNQ4) is de ideale locatie om eens uit te waaien.
 • Ook Zeebrugge Spoilercache 3 (GC61YCK) is een ideaal uitwaaiplekje. Hou er wel rekening mee dat het hier op mooie dagen vrij druk kan zijn.

Daarnaast kan je in Zeebrugge ook nog op zoek naar volgende caches:

 • The Love Boat (GC2XRCP) was onze 100e cache.
 • Voor de mystery-lovers is er Hotdog (GC43JHW).

Een beetje meer landinwaarts, langs het dubbelkanaal Leopold- en Schipdonkkanaal, beter gekend als de ‘Stinker’ en de ‘Blinker’, ligt nog een mooie cachereeks voor de klimfanaten.
BB4: #01 Klimmen aan de stinker en de blinker (GC4WQCC) vormt het startpunt voor een reeks van 9 klimcaches. Hou er rekening mee dat je – naast professioneel klimmateriaal – ook een aantal tools nodig hebt om alle caches te kunnen loggen. Lees dus vooraf goed de beschrijving van de caches en de hints.

Geocaching - Stinker & Blinker

Mondain Knokke-Heist

Trendsetters en cultuurliefhebbers zijn op hun plaats in Knokke-Heist, de laatste gemeente van de Oostkust. Winkelen kan in diverse hippe (en soms ook wel prijzige) boetiekjes. In de Lippenslaan, de laan die het station van Knokke verbindt met het Albertplein, beter gekend als de ‘Place m’as-tu vu’, zijn ook de gekende winkelketens aanwezig. Verschillende (top)restaurants dragen bij tot het typische karakter van de gemeente. Ook de natuur speelt een belangrijke rol in Knokke-Heist met onder andere het Provinciaal Natuurpark Zwin.

Vlak bij het Zwin is ook de Zwinreeks te vinden. Deze reeks stuurt je, via een tocht van ongeveer 8 kilometer, door het prachtige landschap van het Zwin. Het eerste deel van deze reeks brengt je langs de dijk van het Zwin. Het tweede deel van de reeks brengt je langs een rustige weg en een iets drukkere baan terug naar het startpunt van de reeks (GC5E5FX). Vergeet onderweg niet alle informatie te noteren zodat je ook de bonus (GC5E5ZX) kan loggen.

Ook om en rond de Put Van De Cloedt zijn enkele mooie caches te vinden:

 • In het midden van ‘de Put’ ligt de cache Lakeside Paradise (GC4EZEM). Gezien de ligging is een vaartuig hier onmisbaar.
 • Wie zich meer een aapje dan een waterratje voelt, kan proberen De put van Decloedt (GC4EZH4) te loggen.
 • En na al die inspanning kan je even uitrusten bij TB Hotel Duinenwater (GC5KC72) aan de oever van deze mooie waterplas.

Geocaching - put Decloedt Knokke

En om af te sluiten …

… nog enkele ‘losse’ caches in Knokke-Heist die ik ook zeker de moeite vond:

 • Geocaching - HeistIn Heist is er de Multi Heist Sashul (GC3P842), een korte Multi met 6 WP’s in natuurreservaat Sashul. Dit natuurreservaat bestaat deels uit laaggelegen, vochtige weilanden en deels uit een oud opgespoten terrein, dat werd heringericht zodat de natuur zich hier kon herstellen. Door de zandige ondergrond van het opgespoten terrein komt de flora hier in grote mate overeen met een zeer schraal kalkrijk duin. De lagergelegen vochtige delen en uitgediepte poelen trekken dan weer steltlopers aan. De meest typische broedvogels van dit terrein zijn de Kievit en de Kleine plevier. Ter hoogte van de laaggelegen delen van het opgespoten terrein is een grote observatiehut aanwezig. Het gebied wordt begraasd door Shetland pony’s.
 • Gen. Willems view (GC3RRN3) brengt je naar een mooi plekje met een prachtig uitzicht op zee vanuit het Generaal Willemspark.
 • Iets meer landinwaarts is de fraai uitgewerkte tradi ’t Walletje (GC57NHB) te vinden.
 • Transmanche Treasures – Knokke-Heist (GC3MBEY) is een mooie tradi in het natuurreservaat tussen het woongebied van Het Zoute en het Zwin. Het reservaat bestaat voornamelijk uit open duinen, struikgewas en weides van zeewegendoorn.
 • Voor de cijfer- en raadselfanaten is er nog BB5: Het mysterie van de wooden coin (GC5E62Y).

Hiermee hebben we de volledige kust gehad. Hopelijk haal je er wat inspiratie uit !

Tot cache !

Blog geschreven door Antifba

Geocaching - zicht op zee

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.