3 Jaar geleden verhuisde ik samen met mijn trouwe cachepartner en viervoeter Yoshi naar Waasmont een deelgemeente van Landen, net tegen de Waalse grens.
Na 1 jaar wandelen in de velden werd het tijd om zelf eens een geocacherondje te leggen, dat kreeg de naam Yoshi’s Walk. Zo konden we de medecachers laten genieten van onze streek dankzij een geocacheroute. Helaas kreeg deze ronde te maken met nogal wat vandalisme waardoor deze na 6 maanden al in het archief zat helaas.
Een hondenpoot in Waasmont
Hiervan moesten we toch even bekomen en een jaar vloog voorbij. Toen wou ik toch weer Waasmont op de geocachekaart zetten via een nieuwe geocaching route. Onze hersenen gingen terug aan het ratelen en het idee om terug een rondje te plaatsen bleef maar door mijn hoofd spoken. Deze keer wilde ik zelfs een stapje verder gaan door een geo-art te creëren. Dus we gingen via Google op zoek hoe we een geo-art moeten maken, en ja het antwoord vonden we op geocachen.be.
Het thema rond mijn vaste viervoetige cachepartner, dat we in ons eerste rondje gekozen hadden, wou ik in ere houden. Daarom koos ik als figuur om een hondenpoot te maken, zo was het snel duidelijk dat Yoshi centraal stond in deze art én dat het zeker leuk is om te doen met de hond. We plaatsten de mysteriecaches in de vorm van een hondenpoot op de kaart.
Aangezien moeilijke vraagstukken niet mijn ding zijn en ik liever een puzzel oplos, was het snel beslist dat we voor de puzzelopgaves kozen voor jigidi legpuzzels. Tussen onze vele foto’s gingen we op zoek naar mooie plaatjes die we gemaakt hebben van Yoshi tijdens onze vele geocaching tochten. Aangezien ik zelf ook wel eens graag een hengeltoerke doe, maakten we er meteen ook een hengelrondje van. Stiekem in de hoop dat mugglers geen raad weten met die hengelcaches en de kans op vandalisme zo een pak kleiner zou zijn.
De uitwerking en plaatsing
De figuur zelf kunnen we mooi vormen met 30 stippen, dus we hebben 30 geocaches nodig om deze geo-art te kunnen maken. Samen met mijn zoon en man gingen we aan de slag om de 30 caches te maken. Daarna gingen we kijken waar we deze caches konden plaatsen en werden de eerste coördinaten genoteerd. Op sommige plaatsen was er geen boom ter beschikking dus moesten we een andere verstopmanier zoeken. Alles stond klaar om geplaatst te worden.
Maar de 161 regel bleek moeilijker dan gedacht: na het indienen lagen er een aantal geocaches die in conflict lagen met elkaar, dus moesten er weer een aantal verplaats worden. De coördinaten werden in de puzzels aangepast en op geocache listing. We flirten hier met de taalgrens, en tijdens mijn eerste toer merkte ik op dat er toch veel Waalse geocachevrienden langs kwamen, dus ook hier hield ik rekening mee en vertaalde ik de listing ook naar het Frans (met een beetje hulp van Google Translate).
Uiteindelijk kregen we groen licht voor alle caches en keken we uit naar onze eerste bezoekers en de leuke logjes rond hun ervaring van de route. Tot mijn verbazing kreeg ik de dag na publicatie al enkele vlotte puzzelaars over de vloer die een FTF wilden scoren; en de eerste log’s waren zeer positief. Toch altijd leuk om te lezen als CO.
Zelf op zoek gaan naar de geo-art Hengelen met Yoshi
De route van deze geo-art is ongeveer 8km over landbouwwegen en fietspaden (Ravel), die je te voet of met de fiets gemakkelijk kan doen, ook met de kinderwagen is het geen probleem om deze ronde te wandelen. Het een mooie omgeving om met je viervoeter op pad te gaan. Ook al mag het officieel in België niet om je hond vrij te laten lopen, is het hier toch een ideale omgeving om de dieren wat bewegingsvrijheid te kunnen geven.
Daarnaast is het hier een glooiend landschap waardoor je hier en daar een bergje op moet opwandelen. Vandaar dat ik de nummering van de caches zo gemaakt heb, dat je de steilste heuvel naar beneden gaat als je deze nummering volgt.
Verder passeer je de platte tombe van Waasmont/Racour, een oude begraafplaats (deze gaat in de toekomst nog in de verf gezet worden). Het fietspad (ravel) loopt over de oude spoorbedding van spoorlijn 147 (Landen-Tamines), hier passeer je het oude station van Licent en dat van Racour. Het station van Racour is omgebouwd als vakantie woning, hier kan je overnachten in een treinwagon, trekkershut of vakantiewoning in het station.
Toen de spoorlijn 147 Landen-Tamines buiten gebruik werd gesteld verkocht de Belgische Staat het stationsgebouw. Sinds 1988 werd het station gerestaureerd door zijn huidige bewoners en in 2001 werd het geklasseerd als een beschermd monument. Zeker de moeite om een klein stukje verder door te wandelen en het station in al zijn glorie te kunnen bewonderen.
Hierna wandel je terug richting het dorp Waasmont, een klein gezellig dorpje naast Landen. Als je de ronde hebt voltooid heb je alle info om de bonus (GCAD122) te kunnen vinden en loggen. Ook in de bonuscache is er ruim plaats om travel bugs achter te laten. Alvast veel plezier met deze route en wie weet blaft Yoshi jullie wel toe van achter de poort.