Geocaching in Zoutleeuw: Dovenwereld 🤟🏻

We zijn twee dove vrouwen die al een tijdje graag gaan geocachen. Onderweg tijdens het geocachen kwamen we regelmatig andere cachers tegen en natuurlijk ook op Geocaching events. Vaak merkten we op dat er veel vragen of nieuwsgierige blikken waren als wij onderling aan het communiceren waren in het Vlaams Gebarentaal. We speelden al langer met het idee om een eigen rondje te leggen. Waarom dan niet meteen laten kennismaken met de dovenwereld? Zo gezegd, zo gedaan!

De dovenwereld leren kennen, en wat nog.

Daar begon het al: wat willen wij nu eigenlijk? De dovenwereld leren kennen aan andere geocachers was het doel, daarnaast wilden we heel veel variatie. Alle ideeën die we wilden uitvoeren werden samen gelegd en vulden we aan van wat we al eens gezien hebben bij andere rondjes. We besloten toch enige structuur te maken in onze puzzels zodat het ook aangenamer is voor de mensen die dit oplossen. We zochten vragen over de dovenwereld die ze konden oplossen, woorden die ze moesten aflezen in vingerspelling en ook echt puzzels met codes. Voor ieder wat wils!

On field.

We wilden zoveel mogelijk variatie en creatieve caches omdat we er zelf fan van zijn. Daardoor zijn er wel wat extra tools nodig buiten het basispakket Geocaching tools: anmelijk een hengel en een halve liter zal je onderweg goed kunnen gebruiken. We gingen op pad en zochten naar plaatsen en bedachten samen welke caches we er zouden kunnen leggen.

Het oorspronkelijke idee was om er een fietstocht van te maken met 50 caches en een wandeltocht van 30 caches. Maar de werken in Het Vinne, provinciedomein in Zoutleeuw, zelf bleven maar duren. Dus besloten we om onze fietstocht te verlengen met nieuwe lussen. Na het zoeken van mooie en rustige paden hadden we onze route! En hierbij ruim de plaats voor 81 geocaches.

Handige harry of toch niet?

Waar we goed in zijn: het bedenken van caches. Waar we niet goed in bleken te zijn: het uitvoeren van onze ideeën lag toch iets moeilijker blijkbaar. Gelukkig kon mijn vader helpen om deze ideeën om te zetten in de caches. Sommige cachecontainers zijn gekocht, maar de meeste zijn zelf gemaakt. Materialen hergebruiken en er plezier aan beleven: dat is waar het volgens ons om draait! Met ons drie gingen we op pad om de caches te leggen. Dankzij de goede voorbereiding verliep dit vrij vlot, al hadden we er toch meer dan 1 dag voor nodig. Voor sommige caches moesten we terug om iets aan te passen of erbij te maken, je wil natuurlijk dat je caches stevig genoeg zijn om lang te kunnen meegaan.

Proefloop

Op een vroege ochtend sprak ik met onze proefloper DLB92 af om het rondje uit te proberen. Ik ging mee zodat ik onmiddellijk coördinaten of handelingen kon aanpassen. Dat het een lange dag ging worden wist ik al en uiteindelijk waren we goed 12 uur bezig. Dan was een frietje meer dan welkom 🙂 !

Dit is duidelijk geen rondje om even snel te doen wanneer je wil geocachen in Zoutleeuw. Een fietstocht van ruim 30 kilometer lang met 81 gevarieerde caches en hier en daar wat moeilijkere cachepuzzels, maakt dat je jouw dagje goed gevuld krijgt. De start van rondje Dovenwereld ligt in Wilderen. Je kan ook opteren om het rondje op te splitsen, want na iedere 9 caches die je gevonden hebt, kan je altijd een bonus terugvinden door de waardes die in de caches te vinden zijn.

De lancering!

Na weken brainstormen, uitproberen, technische hulp van anderen en maken van de caches stond het uiteindelijk op de kaart. Wat waren we trots! We wilden niet zomaar een rondje met gewone potjes. Dat maakt dat ons rondje heel gevarieerd is, ook in uitzichten en dieren! We kozen voor een geo-art zodat we de kans hadden om iedereen te laten kennismaken met onze wereld door behulp van vragen en puzzels.

Doorheen het puzzelen zal je meer te weten komen maar waarschijnlijk ook nog meer nieuwsgierig worden. Daarvoor zijn wij, De CO’s er! Wie weet kom je ons wel onderweg tegen, online of op een event? Durf zeker te vragen, we willen graag alles uitleggen of tonen. ;). Alle nodige info kan je terugvinden in de eerste cache (GC8AKBB) van deze reeks.

Steffie-flora & CaRo_69

2 reacties op “Geocaching in Zoutleeuw: Dovenwereld 🤟🏻”

 1. Wow geweldige dames.
  Heel indruk wekent.
  Ik zet deze op mijn verlanglijst, wil hem zeker gaan doen. We zijn beginners. Toppie gedaan.

  Beantwoorden
 2. Chapeau dames dat jullie dat doen.
  Ik sta te poppelen om de puzzels op te lossen en de geo art staat zeker op mijn lijstje.
  Hopelijk lukt mij dat al beginner.
  Veel succes nog met het geocachen

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.