Dit was 2020

Het was op zijn zachtst gezegd een vreemd jaar. Tijd om eens terug te blikken op het voorbije jaar 2020: we maken de balans op van het Geocaching jaar en bekijken enkele opvallende trends.

Is Geocaching nog populair?

Het gekke jaar zorgde ervoor dat we niet veel dingen mochten doen tijdens de verschillende lockdowns. Maar wandelen/fietsen werd gelukkig niet verboden, meer zelfs er werd flink wat meer afgestapt en gefietst dan de voorbije jaren (lees dit stuk van de VRT). Daarnaast werden we ook sterk beperkt in onze activiteiten: heel wat mensen gingen op zoek naar alternatieve dingen om te doen. Zo kwamen heel wat mensen ongetwijfeld uit om Geocaching eens te proberen.

Hiervoor kunnen we er best enkele statistieken bijnemen (bron: project-gc.com). Deze statistieken geven ons een goed beeld, ook al zijn ze nog niet helemaal compleet. Ons vermoeden van hierboven wordt door deze cijfers bevestigd: zowel in België (42%) als in Nederland (31%) is er een forse stijging in aantal geocachers in vergelijking met 2019.

Coronacachers

Een nieuw woord dat we gehoord hebben in 2020 van verschillende geocachers en ook her en der gelezen hebben: coronacachers. Coronacachers zijn mensen die tijdens de Covid-19 pandemie beginnen cachen zijn. Als we het woord zelf luidop uitspreken heeft het meteen een negatieve bijklank en zo wordt het jammer genoeg ook vaak gebruikt. Echter: iedereen is ooit begonnen met geocachen, iedereen heeft al doende moeten leren, dus ja iedereen kan fouten maken. Er zijn heel wat cachers bijgekomen afgelopen jaar en zodoende is er ook veel meer fout gelopen bij sommige caches. Maar daarom moeten we ze geen stempel als ‘coronacachers’ geven. Laten we dit woord dus maar snel vergeten 😉

Hebben we meer caches verstopt?

Weet je nog dat er gedurende een periode van bijna 2 maanden (maart tem. mei) geen nieuwe caches gepubliceerd mochten worden zowel in Nederland als in België? Anderzijds waren er een pak nieuwe geocachers en heeft de lockdown ervoor gezorgd dat heel wat mensen creatief aan de slag zijn geweest met het voorbereiden van verschillende nieuwe geocache(reeksen).

Als we naar de statistieken kijken (bron: project-gc.com) zien we zowel in België (15%) en Nederland (16%) een stijging van het aantal nieuwe geocaches. Verrassend want de voorbije jaren was er steeds een daling.

Wat waren de Geocaching trends van 2020?

Dit jaar vielen ons enkele zaken op die vrij populair geworden zijn in het Geocaching wereldje. Misschien heb je dit ook wel gemerkt.

Jigidi puzzels

Heb jij al gehoord van Jigidi puzzels? Dat zijn online jigsaw puzzels: legpuzzels die je online kan maken. Een heel erg populaire website is jigidi.com waar je zelf deze puzzels kan maken en oplossen. Handig is ook als je hier een accountje aanmaakt dat je gegevens bewaard blijven.

Virtueel multi-cachen

Een Geocaching trend die heel erg populair was tijdens de eerste lockdown waren virtuele multi-caches. Aan de hand van Google Street View maak je jouw Geocaching tocht en probeer je alle vragen op te lossen. Heel vaak kan je ook een TB-code verzamelen die je op het einde kan loggen. Deze trend kende eind april – begin mei een ware piek, intussen is de trend van virtuele multi-caches een beetje verdwenen.

Adventure Labcaches

Labcaches zijn intussen geëvolueerd naar een nieuwe Geocaching soort: Adventure Labs die ook hun eigen app hebben. Er zijn dit jaar heel wat nieuwe Adventure labs verschenen en dat was een schot in de roos want bij Adventure Lab caches hoef je niets aan te raken behalve jouw eigen smartphone. En zo kom je toch buiten om te geocachen.

Church Micro’s

In België is er op goed 1 jaar tijd een grote reeks CMB caches ontstaan. CMB is de afkorting voor Church Micro Belgium. Intussen bestaan er reeds meer dan 500 caches van deze reeks en daarmee is hij naar alle waarschijnlijkheid de grootste reeks van België. Intussen is er ook in Nederland al een Church Micro’s initiatief opgestart.

Vlogs & TLL

Dit was ook het jaar waarop GC Rogier GeoVlogs zijn 5de vlog-verjaardag gevierd heeft: en hij heeft ons dit jaar van heel wat livestreams, huisarrests en vlogs voorzien. Ook Team Snip & snaP maakten er dit jaar een sport van om iedere woensdag ons te voorzien van een nieuwe video en er kwam zelf een soort spin-off met de Team Lage Landen caches. Als je iets of wat de Geocaching social groepen volgt, dan heb je ongetwijfeld wel een video bekeken.

Naar wat gingen jullie op zoek?

Altijd interessant om eens de statistieken van onze eigen site onder de loep te nemen en te bekijken waar jullie naar op zoek gingen.

Blog

70 nieuwe artikels werden dit jaar gepubliceerd en daarvoor moeten we uiteraard iedereen bedaan die hieraan heeft meegewerkt! Maar ook jullie willen wij bedanken: jullie brachten meer dan 645.000 bezoekjes aan onze website en bekeken bijna 1.252.000 pagina’s! Hieronder kan je de top 3 terugvinden van meest gelezen blogs afgelopen jaar.

BelgiëNederland
1.Virtueel op Geocaching tochtHappy Stones
2.Lost Place 🦷”Huis van Dokter KiesdePijn”🦷Rondje drol: het smerigste cacherondje van Nederland
3.Geocaching in Zoutleeuw: Dovenwereld 🤟🏻Geocaching Toolbox
De Lost Place villa – Huis van Dokter KiesdePijn

Steden

Naar welke steden zoeken jullie het vaakst om te gaan geocachen? In Vlaanderen zoeken heel wat mensen om te gaan geocachen in Gent, in Nederland is Amsterdam dan weer een populaire plek om te geocachen.

BelgiëNederland
1.GentAmsterdam
2.BruggeNijmegen
3.OostendeUtrecht

Puzzelcodes

Net zoals vorig jaar wordt er heel vaak naar de Binaire code gezocht.

BelgiëNederland
1.Binaire codeAscii code
2.BrailleBinaire code
3.Tabel van MendeljevRijksdriehoekscoördinaten

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.