Mietje stroel – Geocacherondje in Zelzate

Ik weet niet meer waardoor ik getriggerd werd om te geocachen, maar wat ik wel nog weet, is dat mijn eerste cache op zo’n 200 meter van mijn deur lag en dat ik met de tablet op zoek ging. Ik vond een potje midden in de struiken met een briefje erin.  Daar wou ik meer over weten…

Op 03 oktober 2012 werd ik lid van geocaching.com en het eerste rondje werd uitgestippeld hier in de buurt.  Een mystery, een multi en 3 tradjes.  4 van de 5 geplande caches werden NIET gevonden.  Allee wat is dat nu? Wist ik veel dat bij een mystery een puzzel hoorde en bij een multi naar coördinaten gezocht moest worden, dat tradjes toch wel heel goed verborgen waren, enz.

Tweede poging was een reeksje in “Het kloosterbos” zo’n 5km van de thuislocatie.  Ook hier werd de tablet opgeladen en gingen we op stap.  Onderweg kwamen we een andere geocacher tegen en die wist ons te vertellen dat we die gegevens in de potjes nodig hadden om de bonus te vinden.  We werden verder begeleid door die vriendelijke man en uiteindelijk vonden we de bonus.  Een munitiekist met van alles erin.  Wouw wat was me dat!

Mijn eerste eigen geocache.

Zo’n 2000 caches later vond ik het tijd om ook zelf een cache te leggen.  Mijn eerste cache werd geboren aan de brug van Zelzate: De ergernis van Zelzate (GC5284V). Ik weet nog perfect de stress die ik had toen deze uitkwam.  De eerste logs kwamen binnen en dat waren één voor één pareltjes. Dit smaakte naar meer…

Niet veel later werd de 2de cache geboren. Deze werd iets moeilijker gemaakt. Eens kijken wat de geocachers daarvan vonden. De ene favoriet na de andere werd gegeven. Hoe zot is dat!!! De ergernis van Zelzate 2 (GC54Y6N)

Een geocacherondje in Zelzate: Mietje Stroel

Mietje Stroel - Zelzate

Nu had ik zin gekregen om een reeksje te leggen. Maar het moest iets anders zijn. Waarom geen rondje in Zelzate met veel afwisseling. Alle plaatsen moesten bezocht worden, de markt van Zelzate, het park, de watertoren, aan het kanaal met uitzicht op de brug, de visvijver, de jachthaven en uiteindelijk HET monument van Zelzate, de legertank rechtover het gemeentehuis. Mietje Stroel is de mascotte van Zelzate dus ideaal om haar te integreren in de reeks.

Al snel had ik een mooie wandeling uitgestippeld, maar waar ging ik al die geocaches leggen? Ik wou het niet te moeilijk maken, zodat iedereen kon genieten van de wandeling en zich niet suf hoefde te zoeken. Maar verschillende caches lagen wel op vrij drukke plaatsen en moesten goed verborgen zijn voor eventuele mugglers.

Een verkeersbord, een bankje, in een boom, onder een struik, een vogelnestje, in een fles, onderaan een trap, in een verlichtingspaal, aan een kroonkurk van jupiler. Allemaal passeerden ze de revue in de reeks.

Een afspraak werd geregeld met de schepen van toerisme om hem volledig in te lichten van de plannen. Ik hoefde niet veel moeite te doen om hem te overtuigen, hij wou zelfs reclame maken op de site van Zelzate! Later bleek het toch wel nodig te zijn dat hij op de hoogte was, want er kwamen verschillende berichten binnen van verontruste bewoners en van de jachthaven over zoekende mensen! Is hier een zoektocht door Zelzate georganiseerd?

De caches lagen allemaal op hun plaats. Nu nog de bonuscoördinaten vastleggen en een puzzel bedenken om deze te kunnen berekenen. Het beeldje van Mietje Stroel moet eerst bezocht worden om de puzzel te kunnen oplossen. De codes in de caches onderweg werden allemaal dubbel uitgevoerd, mocht het zijn dat een cache niet gevonden werd, kan de bonus nog altijd berekend worden.

Mietje Stroel - Zelzate kerk

Laatste werk, alle gegevens doorsturen naar de reviewer en nu afwachten op goedkeuring. Enkele dagen nadien kreeg ik mail dat een 2-tal caches te dicht op elkaar lagen! Het ging echt om kleine details. Door de caches een paar meter verder te leggen en de coördinaten aan te passen waren de problemen opgelost. Terug alles aangevraagd en een enkele ogenblikken later werd alles goedgekeurd en kon deze uitgebracht worden. De Mietje Stroel reeks (GC5HJ5T) was geboren!!!

Enkele uren later kwamen de eerste logs al binnen. Er waren verschillende teams midden in de nacht bezig om de vele FTF’s binnen te halen. Op nog geen dag tijd werden alle geocaches gevonden. De podiumplaatsen werden al snel verdeeld. Er zijn blijkbaar hier in de omgeving toch wel zeer gemotiveerde geocachers actief! De logs waren allemaal lovend over de reeks en verschillende favorieten werden uitgedeeld, zowel voor de uitvoering van de reeks en voor de uitzonderlijke plaatsen die werden bezocht.

Een geocachereeks vraagt onderhoud en bijschaving

Iedere geocachereeks kent wel zijn pijnpunten, zo ook bij deze reeks: sommige caches verdwenen andere werden vernield. Wij gingen er creatief mee om en soms moesten we op zoek naar een nieuw plekje. De eerste was een bankje op de markt die het gemeentepersoneel hadden afgebroken om een nieuwe te zetten. Alleen de nieuwe bank liet op zich wachten. Ik heb de cache dan verhuisd naar een struik in die omgeving, maar ook deze werd snel geript, vermoedelijk door het opkuisen na de wekelijkse marktdag op Maandag. Uiteindelijk werd de cache achteraan de Sint-Laurentius kerk (GC5WQTK) gelegd.

Ook aan de post van Zelzate werd de box regelmatig opengebroken door vermoedelijk jongeren.  Na een drie-tal herstellingen en vervangingen ging deze in het archief en werd “De zandbak” (GC5WQTZgeboren om deze te vervangen. Aan de vijver was een nano met een kroonkurk van jupiler het slachtoffer van de opkuiswoede van het gemeentepersoneel.  Keer op keer verdween deze tot ook deze vervangen werd door een potje geklemd in een boom. Iets beter verstopt voor mugglers, maar te vinden door een spoilerfoto op de website.

De bonus lag oorspronkelijk in de omgeving van de legertank rechtover het gemeentehuis, maar werd ook steeds vernield. Op zich is dat geen probleem, kan vervangen worden, maar de TB’s die er achter werden gelaten, verdwenen ook allemaal. En dat kon ik echt niet laten gebeuren. Na enkele pogingen (herstellen/vervangen) werd ook deze verhuisd naar een andere locatie.

De bonus, met dank aan EDCOR.

Omdat de bonus steeds vernield werd aan de legertank rechtover het gemeentehuis, werd er nagedacht over een andere locatie.

De cache van mijn schoonvader EDCOR Doorspoelen aub? (GC57CWN) werd in Wachtebeke ook vernield en hij heeft hem een 2de leven gegeven door alles te herstellen. Maar hij zocht ook een nieuwe locatie daarvoor. Aangezien deze wel paste in de reeks “Mietje Stroel”, hebben we besloten om er de bonus van te maken.

Mietje Stroel - Zelzate legertank

Voor de nieuwe locatie heb ik toestemming moeten vragen aan het gemeentebestuur omdat deze zich nu op gemeentegrond bevindt. Nu hangt de bonus onder politiebewaking van enkele camera’s! Sindsdien heb ik geen enkele beschadiging meer gehad aan de bonus :).  En zijn alle TB’s in veiligheid.

Ook op zoek gaan naar Mietje Stroel

Wil je ook op zoek gaan naar de Mietje Stroel geocachereeks, dan zal je moeten afzakken naar Zelzate, vlakbij de Nederlandse grens. De geocachereeks (GC5HJ5T) bestaat uit 16 caches + 1 bonus in Zelzate, de wandeling zelf is ongeveer 5 kilometer lang. Tijdens dit schrijven heeft de bonus van Mietje Stroel al meer dan 226 favorieten (intussen 318)! Dit springt natuurlijk in het oog van vele geocachers die van iets verder komen. Als de Westerscheldetunnel tolvrij is op verschillende zaterdagen, merk ik dat direct in de logs dat veel geocachers van het noorden naar Zelzate afzakken.

Mietje Stroel - Jachthaven Zelzate

Dit werkt natuurlijk heel motiverend om deze reeks in leven te houden. Ik zou heel graag een nieuwe extra ronde willen leggen in de ruime omgeving van Zelzate, maar voorlopig concentreer ik me nog even op deze reeks. (Intussen heeft deccort een labcache geplaatst inclusief bonuscache in Puyenbroeck Wachtebeke (GC91XA9) Wie weet, wordt vervolgt…

Blog geschreven door deccort

1 reactie op “Mietje stroel – Geocacherondje in Zelzate”

 1. Het is een prachtige ronde. Deze hebben we, denk ik, 2 jaar geleden gelopen.
  Laast ging ik bij de legertank mij TB;s ruilen omdat ik die al een tijdje in mijn bezit had en
  kon deze niet vinden.
  Nu, na het lezen van dit verhaal, weet ik dat ie daar niet meer ligt.

  Veel succes verder!!!

  Joepilo

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.