10 dingen waar een geocacher gek van wordt

Een kat kan nog al eens geërgerd rondom zich heen kijken en dat kan een geocacher ook. En dat kan om de meest uiteenlopende zaken gaan waar dan ook de nodige Geocaching emoties aan te pas komen. Wij gingen op zoek naar 10 dingen waar geocachers zich aan ergeren en helemaal gek van worden. Kan jij jou hier ook in herkennen of zijn er andere dingen waar jij als geocacher gek van wordt?

🤯 De Geocaching.com website ligt plat

Vandaag is een dag die met stip stond aangeduid in je agenda: vandaag ga je eindelijk die Geocaching trail lopen waar iedereen al weken over spreekt. Je hebt jouw Geocaching rugzak voorzien met een heerlijke lunch, de wagen is intussen vol getankt en na een uurtje kom je toe op de parking die aangegeven stond in de beschrijving van de geocaches.

Zo je bent er helemaal klaar voor en je opent de Geocaching app… Maar je kan niet inloggen in de app. Je probeert rustig opnieuw en opnieuw lukt het niet: paniek! Je opent de sociale netwerken en gaat naar één van de Facebookgroepen en ziet meteen dat er verschillende geocachers melding gemaakt hebben dat er problemen zijn met de GC.com website…

Misschien ligt het netwerk plat en lukt het zo meteen weer terug? Maar ijdele hoop! Je bent vergeten lezen dat net vandaag er eengrote update gepland staat door de site-ontwikkelaars en dat de website daardoor tijdelijk offline is. En daar sta jij dan: een uur van huis!

💡 Tipje: wist je dat je dit kan vermijden door de geocaches op voorhand te downloaden? Maak een lijst aan van geocaches en download deze op voorhand thuis via de Geocaching app.

🤯 Het logboek is kletsnat

Na een lange periode van kou en regen schijnt vandaag eindelijk nog eens het zonnetje. De Geocaching kaart wordt geopend en je spot een leuke Geocaching route op enkele kilometers van bij jou thuis: je kijkt al helemaal uit naar een wandeling in gekend gebied waarbij je onderweg enkele caches kan meepikken.

Vlakbij de parking ligt al meteen de eerste cache op ons te wachten. Je zoomt even in via de geocaching app en ziet dat de cache op de hoek van de weide ligt. D/T waarde 1,5/1,5: dat wordt dus een makkelijke oppikker en éénmaal aangekomen spot je vrijwel meteen het aluminium pillendoosje. Doordat het een paars pillendoosje is, is het nu ook niet zo moeilijk om te vinden.

Je schroeft het dopje open om snel jouw naam in het logboekje te zetten en verder te kunnen gaan. Hmmm… er loopt al wat water uit het doosje en je begint al meteen het ergste te vrezen: nat papierpulp dat in het doosje zit gepropt… Dan heb je de cache gevonden, dan kan je jouw naam niet in het logboek zetten. Je had het moeten weten met de regen van de voorbije dagen en natuurlijk had je de voorgaande logs niet gelezen die aangaven dat het logboek vervangen moet worden. Heeft de CO echt nog geen cache maintenance gedaan? Natte logboekjes, ergerlijk!

💡 Tipje: ontdek onze tips om je logboek te proberen drooghouden

Nat logboek Geocaching

🤯 Iemand was jou voor om de FTF te behalen

Pling! Jouw GSM maakt het welbekende geluid van een nieuw mailtje dat binnenkomt. Je werpt een blik op het kleine schermpje en je ziet dat er een nieuwe geocache gepubliceerd is. Toch tof om die meldingen van nieuwe caches binnen te krijgen in een straal van enkele kilometers rondom jouw huis.

Een nieuwe traditional! Handig is dat de afstand tot de cache meteen ook in het onderwerp van de mail staat: 3,5 kilometer. Je oogt valt er meteen op, je opent de kaart en weet al meteen waar deze cache ligt. Het toeval wil, dat je op enkele honderden meters van de cache bevindt. Je hart begint sneller te kloppen en de zenuwen gieren meteen door je lijf: zou ik eens een FTF behalen?

Nog geen 2 minuten later ben je vlakbij ground zero en er is geen ziel te bespeuren: dit kan toch niet anders dan een first to find worden. De cache die heb je vrij snel gevonden, je opent de cachebehuizing en neemt onmiddelijk het logboek. Je bladert deze open en … het eerste vakje is al ingevuld?!? Hoe is dat mogelijk.

💡 Tipje: lees hoe je de meldingen voor nieuwe caches kan inschakelen

🤯 Er zijn muggles op de cache locatie

Je hebt net een geocache gevonden en je besluit om naar de volgende geocache te gaan. Je kijkt al eens naar de beschrijving van de geocache in de app en ziet dat de cache in een parkje ligt. Aha! De hint maakt ook veel duidelijk: ga maar eens zitten.

Je bent op enkele tientallen meters van de cache die overduidelijk bij een bankje zal zijn en… van alle bankjes die in het parkje staan zitten er net op dat bankje waar jij de cache moet zoeken mensen op. Muggles! Je stopt met wandelen naar het bankje en wacht geduldig af, misschien gaan ze net vertrekken? 1 minuut worden er snel 2 en nog eens enkele minuten later ben je helemaal jouw geduld kwijt en ga je toch maar naar de volgende cache. Jammer, maar deze cache konden we dus niet vinden door muggles.

💡 Tipje: er zijn verschillende trucjes om onopvallend te geocachen.

Geocaching Meme wachten op muggles

🤯 De trackables zijn niet aanwezig in de cache

Trackables reizen van de ene geocache naar de andere, dat is althans de bedoeling van vele van deze reizende voorwerpen. Je hebt een leuk Trackable Hotel op het oog waar je enkele van deze reizigers wil achterlaten en enkele trackables wil oppikken. Het leuke is dat de Geocaching app aangeeft hoeveel trackables er in een cache te vinden zijn. Aha! Er zijn zeker 3 trackables in de cache: je bent al benieuwd naar het doel van deze TB’s en de route die ze reeds hebben afgelegd.

Tijdens jouw geocachedagje kom je aan bij het TB hotel: via een kleine puzzel kan je het slot openkrijgen die deze cache beschermd en bekijkt de inhoud van de cache waar je enkele doosjes kan vinden. Eéntje voor het logboek, ééntje voor speeltjes en andere prullen en ééntje voor de TB’s: een mooi verzorgde cache! Maar groot is jouw verwondering dat dit bakje helemaal leeg is: niets! Je kijkt alle doosjes in de cache na maar je kan geen enkele TB in de cache terugvinden.

Je vraagt je toch af waar die trackables zijn: misschien heeft een andere cacher deze meegenomen de voorbije dagen? Nochtans zag je geen nieuwe naam in het logboek van het Trackable Hotel staan. Je wacht af en enkele dagen later ontdek je dat online de TB’s nog steeds in de cache zitten (maar fysiek dus niet). Alweer enkele TB’s die waarschijnlijk verdwenen zijn… Een leuke bijkomstigheid die trackables, als iedereen hier goed mee omgaat.

💡 Tipje: lees eens de trackable etiquette

🤯 Wanneer je jou zot staart op aartsmoeilijke mysteries

Heerlijk toch, zo’n Geocaching kaart vol gele lachebekjes? Alle geocaches in een straal van 5 kilometer rond jouw huis heb je kunnen vinden. Nuja, bijna alle caches: want er staat nog 1 blauw vraagteken tussen al die gele gezichtjes. Achter dat blauwe vraagteken schuilt een mysteriecache met een puzzel waar jij jouw tanden op stuk bijt.

Alles heb je al geprobeerd om de puzzel op te lossen: je bent door alle code tabellen gegaan, je hebt alle puzzeltips toegepast, alle afbeeldingen door een exif viewer gehaald, de broncode nagelopen, … Je werkt samen met bevriende geocachers, maar jullie raken geen stap dichterbij de oplossing.

Zelfs een hulplijntje naar de CO bracht geen soelaas: deze wil helaas geen tips geven zolang het podium niet weg is. We zijn intussen enkele maanden verder en dat podium is nog steeds niet ingevuld. Wie verzint het om zulke opdrachten te maken: wil de CO wel dat zijn cache gevonden wordt?

💡 Tipje: lees onze tips om een puzzel op te lossen

Inderdaad: een puzzel waar je eindeloos naar kan blijven staren.

🤯 Het juiste antwoord is niet te vinden voor de Adventure Lab

Sinds 2019 zijn labcaches opgegaan in Adventure Labs. Deze Adventure Labs zijn vaak korte wandelingen waarbij je op 5 punten een vraag moet beantwoorden via een aparte app. Een geocachetype waarbij er geen fysieke geocache te vinden is, tenzij de CO een bonus voorzien heeft die je via de codes in de dagboekvermeldingen kan vinden.

Intussen ben jij bezig met een Adventure Lab bij jou in de buurt in het park. Je hebt de eerste 4 hordes vrij vlot kunnen overwinnen en de vragen snel kunnen beantwoorden en bent intussen op weg naar het vijfde punt. Je smartphone begint te trillen want je bent in de buurt van het vijfde punt en kan de vraag ontdekken: Hoeveel treden heeft deze trap? je kijkt even rond en ja hoor: je ziet enkele meters verder een trapje en begint de tredes te tellen: 1, 2, …, 9.

Je vult het antwoord 9 in en stuurt dit in: Onjuist antwoord, probeer het opnieuw. Hoezo?!? 9 is toch het juiste antwoord… Je telt de tredes voor de zekerheid nog eens na: 9 is het correcte antwoord. Even logisch redeneren: je probeert ook de waarden 8 en 10, 11, 12: maar telkens krijg je te zien dat het antwoord onjuist is. Je gooit enkele hulplijntjes uit naar de CO, cachevrienden, zelfs op social media post je vol frustratie de vraag of iemand het juiste antwoord weet. Na enkele minuten valt het kwartje: 9 kan je ook voluit schrijven als negen

💡 Tipje: als je zelf een Adventure Lab maakt kan je aangeven of het antwoord een cijfer is of voluit geschreven. Dat kan ook voor namen, plaatsen, … (zie voorbeeld hieronder) Het kan veel frustraties voorkomen.

🤯 Een geocache niet gepubliceerd krijgen omwille van de coördinaten

Je bent eindelijk overtuigd: je gaat jouw eigen geocache maken. Vol enthousiasme zoek je een leuke plek waar je een geocache wil verstoppen, je maakt de container en plaatst deze in het veld. De laatste horde is om je geocache aan te melden bij Geocaching.com zodat deze cache openbaar is voor iedereen.

Bij de eerste stap van het aanmelden van een geocache zie je een kaart vol rode cirkels: de plaatsen waar je geen geocache kan plaatsen omdat daar reeds een cache verstopt is. Jouw plekje is nog vrij: hoera! Je geraakt door het aanmeldproces en wacht tot wanneer jouw geocache gepubliceerd zal worden door de reviewers.

En dan begint de miserie: jouw geocache is afgekeurd. Er ligt toch al een geocache te dicht bij jouw locatie. Frustrerend! Want op de kaart met rode cirkels was dit plekje toch vrij, maar hier staan fysieke waypoints en de finale coördinaten van mysteries niet op… Frustrerend, want het plekje voor jouw cache was ideaal.

💡 Tipje: twijfel je of de locatie nog vrij is? Vraag dan eerst een saturatiecheck aan de Geocaching reviewers.

🤯 De logs voor jouw geocache

Als jouw geocache dan toch gepubliceerd raakt dan ben je natuurlijk nieuwsgierig naar de eerste logs die zullen verschijnen. De eerste log komt al vrij snel na de publicatie: FTF log volgt. Ok, de FTF-jagers hebben hun tanden gezet in jouw cache en een log zal wel volgen zeker? Ook de volgende logs komen er vrij snel aan: STF en TTF. Ziezo het podium is weg, dan nu de “echte” logs?

Wat volgt de komende dagen en weken zijn logs als TFTC, bedankt en makkelijk gevonden. Nu niet meteen de logs die je gehoopt had te krijgen voor die cache waar je jouw tijd hebt ingestoken en deze met hart en ziel gemaakt hebt. Gelukkig zijn er geocachers die de afkorting TFTC gebruiken: dat klinkt ten minste nog vriendelijk.

Maar je begint je helemaal te ergeren aan de logs als: alweer een simpel potje achter een boom en de zoveelste geocacher die het alleen maar heeft over die vlotte oppikker. Heeft dan echt niemand de mooie omgeving ontdekt?

💡 Tipje: bekijk eens onze tips voor Geocaching logging etiquette.

🤯 Jouw cache is vernietigd of verdwenen

Een tijdje geleden had je een briljante geocache ontworpen: een echte gadgetcache waar heel wat denkwerk in gekropen zit, het zagen en timmeren van de planken gingen dan weer vlot, maar je hebt vooral zitten zwoegen om het elektronische deel van de cache werkende te krijgen. Na enkele slapeloze nachten kon je de cache installeren en een leuke camouflage meegeven: wat volgt waren de ene na de andere log vol lof over deze cache.

En dan komt die onvermijdelijke melding in je mailbox: je krijgt een melding dat er wat mis is met de geocache. Je gaat onmiddellijk ter plekke kijken en ziet dat jouw creatie in stukken ligt en het elektronische gedeelte verdwenen is. Je weet zeker dat dit niet het werk van een muggle kan zijn, want waar de cache geplaatst is daar kom je niet toevallig: hier komen enkel geocachers. Je bent kwaad, je bent woest en vervloekt alle geocachers!

💡 Tipje: bescherm jouw geocache en voorkom cachevernieling met deze tips

1 reactie op “10 dingen waar een geocacher gek van wordt”

  1. Waar ik gek van wordt: heb je veel tijd gestoken in het oplossen van een puzzel of het zoeken van de locatie bij een wherigo, blijkt het op locatie een ladder cache, klim cache of zo te zijn. En dat stond niet in de listing…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.