7 manieren om te spelen met coördinaten

Wat heb je zeker nodig om een geocache te kunnen lokaliseren? Inderdaad: coördinaten is het juiste antwoord. Bij traditionele geocaches krijg je deze cadeau, terwijl bij multi-caches en vooral bij mysteriecaches je hiernaar op zoek moet gaan. De oplossing van puzzels bij mysteriecaches is vaak een coördinaat, als er geocheckers zijn kan dat wel eens wat anders zijn. Met coördinaten kan je natuurlijk heel wat dingen doen, daarom bekijken wij graag eens enkele mogelijkheden hoe je met coördinaten kan spelen.

🧭 Coördinaten projectie

Een veelvoorkomende manier van spelen met coördinaten is om deze te projecteren. Bij een coördinaten projectie ga je vanaf een gegeven punt een nieuw punt bepalen in een bepaalde hoek over een bepaalde afstand. Om een projectie te maken heb je 3 dingen nodig: startcoördinaten, een hoek/richting (in graden) en een afstand (in meter). Ontdek alles over coördinaten projectie

Geocaching projectie

🧭 kruispeiling

Bij een kruispeiling ga je een punt bepalen op de kaart door het snijpunt te bepalen van 2 lijnen. Om deze 2 lijnen te kunnen tekenen heb je 4 coördinaten nodig die je met elkaar kruiselings kan verbinden of 2 coördinaten en een bepaalde richting waarin je een lijn kan tekenen. Ontdek snel alles over hoe jijzelf een kruispeiling kan maken.

Kruispeiling maken

🧭 coördinaten notatie

Je kan coördinaten ook op verschillende manieren noteren. Wij als geocachers zijn vertrouwd met GPS coördinaten in graden en minuten waarvan Geocaching gebruik maakt in de geocache listings. Maar je hebt ook verschillende andere manieren om coördinaten te noteren: denk bijvoorbeeld aan coördinaten in decimale graden of UTM. Je kan deze coördinaten omrekenen naar de gewenste notatie.

Stafkaart

🧭 antipodes

Een antipode is een lijn dat door het middelpunt van de aarde gaat en het aardoppervlak op 2 punten raakt. Met andere woorden zijn antipodes 2 punten op het aardoppervlak die tegenover elkaar gelegen zijn aan weerszijde van de wereld. Wanneer je coördinaten krijgt die ten zuidwesten van Nieuw-Zeeland liggen, dan kan het wel eens zijn dat je op zoekt bent naar de antipodale coördinaten die in Nederland of België uitkomen. Ontdek hier een tooltje om antipodes te zoeken.

🧭 rijksdriehoekscoördinaten

Coördinaten kunnen ook voorgesteld worden met een x en y waarde. Dan wordt er gebruik gemaakt van het Rijkdriehoeksstelsel dat vaak in Nederland gebruikt wordt. Deze xy coördinaten worden meestal uitgedrukt in meter en kan je op een x-as en y-as uitgebeeld worden. In de afbeelding hieronder kan je een voorbeeld zien van rijksdriehoekscoördinaten die uitgedrukt zijn in kilometer.

RD coördinaten

🧭 what 3 words

3 woorden. Coördinaten kunnen ook voorgesteld worden aan de hand van 3 woorden. De makers van what three words hebben de wereld verdeeld in vakjes van 3 bij 3 meter. Elk vakje kan je opzoeken aan de hand van 3 woorden. Wat leuk is aan what 3 words is dat je elke 9 m² kan opzoeken met Nederlandse woorden.

🧭 snijpunt van cirkels

Om een cirkel te bepalen op een kaart heb je een middelpunt (= een coördinaat) nodig en een straal. Als je 2 cirkels hebt (of meer) kunnen deze elkaar ook kruisen en ontstaan er telkens snijpunten. Ook hiervoor bestaan er tooltjes om de snijpunten te bepalen:

Snijpunten van 2 cirkels (kies bij berekenen optie 10)http://geo.javawa.nl/coordcalc/
Snijpunt van 3 cirkels (kies bij berekenen optie 11)http://geo.javawa.nl/coordcalc/

Tools om te spelen met coördinaten

Als je zelf handig bent met kaarten en wiskunde, dan kan je uiteraard zelf heel wat uitrekenen. Echter bestaan er ook heel wat tooltjes die dat voor jou kunnen bepalen, snel zijn en waarschijnlijk ook een stukje nauwkeuriger zijn. Ontdek hier de tools.

JavawaProjecteren, kruispeiling, snijpunten bepalen, …
JavawaCoördinaten omrekenen
Geocaching toolboxProjecteren, kruispeiling, snijpunten bepalen, coördinaten omrekenen, antipodes, what3words…
Gc WizardProjecteren, kruispeiling, snijpunten bepalen, what3words…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.