Top 10 dingen die je moet weten over Geocaching voor je van start gaat

Hoe leg je geocaching uit aan een leek die met geocaching van start wil gaan? Iemand die voor het eerst op pad wil gaan, is nog niet helemaal vertrouwd met de do’s en don’ts van Geocaching. Dus verzamelden wij de 10 dingen die je zou moeten weten voor je wil beginnen met geocachen en je eerste cache zoeken.

  1. Maak een gratis Geocaching account, later wanneer je helemaal in de ban bent kan je een premium account maken die enkele voordelen heeft. Ontdek de voordelen van geocaching premium membership.
  2. Bij het kiezen van je geocachenaam, kies je best voor een korte naam. Sommige logboekjes zijn zo klein of hebben zo weinig plaats dat je blij zal zijn met een korte naam. We hebben al veel geocachers zien prutsen om hun naam en datum in een minivakje te krijgen. Kies uiteraard iets dat je leuk vindt en weet ook dat andere geocachers jou bij deze naam zullen kennen.
  3. Geocaches hebben verschillende groottes: nano caches bijvoorbeeld zijn niet groter dan een dopje van een tube zalf, anderzijds zijn er ook caches die zo groot zijn als een elektriciteitskast. (Op onderstaande afbeelding zie je trouwens dat je het logrolletje in het dopje van de nanocache moet steken, zodat deze beter kan sluiten 😉 )nanocache
  4. Geocachen kan je doen met een GPS, maar ook met je smartphone via de geocaching app. Met deze app heb je toegang tot de traditionele geocaches met een lage moeilijkheid.
  5. Start dicht bij huis wanneer je op zoek gaat naar je eerste geocache. Je eigen omgeving ken je waarschijnlijk als je broekzak en misschien zal je zelfs geen GPS of smartphone nodig hebben om te geocachen en zal Google Maps al volstaan om de coördinaten te interpreteren.
  6. Leer het geocaching jargon kennen: de acroniemen FTF en TFTC zal je wel vaker tegenkomen. FTF staat voor First to Find, dat is de eerste geocacher die een bepaalde geocache gevonden heeft. TFTC staat dan weer Thanks for the Cache, dat is een korte manier om de CO (= cache owner) te bedanken voor zijn geocache. Ontdek hier een lijst met veelgebruikte Geocaching afkortingen en acroniemen. Anderzijds zal je ook horen van ‘muggles’ waarmee de mensen bedoeld worden die nog nooit van geocaching gehoord hebben. Kortom je zal nieuwe woorden leren kennen, de betekenis ervan kan je opzoeken.
  7. Let op voor muggles, zorg dat ze jou niet zien. Aangezien muggles geocaching niet kennen, zien ze jou beter niet waarom je vreemd tussen de struiken rond een boom aan het zoeken bent. Mochten muggles jou toch zien, voorzie dan een ‘uitleg’. Zo kan je bijvoorbeeld doen alsof je aan het bellen bent of foto’s aan het nemen met je smartphone of GPS. Sommige geocachers doen zich voor als werkmannen en gaan op pad met fluovestjes of een klembord. Ontdek ook onze andere tips om niet op te vallen voor muggles.
  8. Wanneer je een cache gevonden hebt, dan kan deze goodies bevatten. De regel is dat je iets uit de cache mag halen wanneer je zelf iets in de cache achterlaat. Heb je niets bij, dan kan je ook niets ruilen dus laat je alles in de cache. Hou je natuurlijk aan de regels van wat je in een cache plaatst, geocaching wordt ook gespeeld door kinderen. Het kan ook zijn dat je trackables in een cache vindt, alles over trackables kan je hier nalezen. Wanneer je deze meeneemt, moet je deze zo snel als mogelijk terug achterlaten in een andere cache.GC goodies
  9. Verstop een geocache niet moeilijker voor de persoon die na jou komt dan dat je hem zelf gevonden hebt. Enige uitzondering is wanneer je de cache open en bloot gevonden hebt en dus snel door muggles opgemerkt zal worden. Plaats de cache dus steeds op dezelfde plaats terug. Spoilers (in je log of via foto’s) zijn not done bij geocaching, probeer dit dan ook te vermijden.
  10. Maak plezier! Geocaching draait om de mooie wandelingen die je zal maken, de verhalen die je kan navertellen op zoek naar de cache en de unieke geocaches die je pad zullen kruisen. Bovendien is het veel leuker om met vrienden te gaan geocachen, alleen is maar alleen en bij sommige caches zal je elkaar nodig hebben om hem te vinden. Met vrienden zal je geocache ervaring veel veiliger zijn en beleef je nog meer fun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.