10 tips om goedkoop caches te maken

Geocaches maken hoeft niet altijd duur te zijn. In het Geocaching Onderzoek 2021 vroegen we aan iedereen die een geocache verstopt heeft (CO’s) hoeveel ze gemiddeld spenderen aan 1 geocache, terwijl we aan iedereen die nog geen geocache gemaakt heeft (niet-CO’s) vroegen wat ze denken dat een geocache kost. Dit waren toen de resultaten:

Wat spendeert een CO gemiddeld?Wat denkt een niet-CO dat een cache kost?
Niets (€ 0)4,4%
Minder dan € 528,5%12,9%
Minder dan € 1026,3%26,2%
Minder dan € 1514,6%18,4%
Minder dan € 209,6%16,2%
Minder dan € 258,7%13,6%
Meer dan € 257,8%12,5%

Valt het jou ook op? Iemand die nog nooit een cache verstopt heeft schat de kosten van een geocache hoger in dan dat een CO werkelijk uitgeeft. Meer dan 50% van de CO’s heeft minder dan € 10 uitgegeven voor zijn geocache: een geocache hoeft dus niet zo duur te zijn. Wij gingen op zoek naar tips om goedkoop jouw caches te maken.

🆓 Ga eens snuffelen op zolder of in je garage

Heel wat spullen die je niet meteen nodig hebt verdwijnen al snel op zolder of in je garage. Kijk eens rond wat je eventueel zou kunnen gebruiken om jouw cache te maken en overweeg om dit te gebruiken. Oud speelgoed kan leuk zijn als decoratie voor je cache of je ontdekt een doos vol leuke kistjes en/of potjes? Misschien kan je nog wel je oude filmrolpotjes terugvinden waarmee je wat leuks kan gaan doen. Het is altijd een leuk idee om eens te zoeken tussen je oude spullen: deze zijn om één of andere redenen op zolder of in de garage terecht gekomen, je kan deze nu een tweede leven gaan geven.

🆓 Overschot bouw- en knutselwerken

Heel wat mensen bricoleren al eens in hun huis en daarvoor schaf je natuurlijk de noodzakelijke dingen aan: planken, pvc-buizen, plexiglas, nagels, vijzen, vernis, kunstgras, … Je koopt deze heel vaak te veel of te groot, waardoor je met overschotten zit. Laat deze niet in je werkkamer rondslingeren: ga ermee aan de slag en bouw er een leuke cachebehuizing mee.

🆓 Bouwblokken

Als kind heb je ongetwijfeld ook nog gespeeld met bouwblokken en wie weet heb je deze niet meer nodig? Sommige CO’s zijn hiermee reeds aan de slag gegaan en hebben al caches gebouwd met Lego of andere boubloksystemen. Misschien wel een leuk idee om jouw bouwblokken een tweede leven te geven?

🆓 Ga eens langs bij de schrijnwerker of timmerman

Heb je houten planken nodig? Ga dan eens langs bij een schrijnwerker of timmerman: deze zit altijd met restjes en die moet hij ook kwijt raken. Vraag de schrijnwerker of je enkele stukken mag meenemen en zo heb je alweer een kost uitgespaard. Bovendien werken schrijnwerkers ook vaak met kwaliteitshout wat dan weer ideaal is om jouw geocache langer te laten meegaan.

Woodie ruilkast maken
Deze woodie ruilkast is gemaakt van restjes hout van bij de timmerman.

🆓 Gratis Facebookgroepen

Nog zo’n handige tip is om jou in te schrijven op Facebook in de ‘Gratis’ groepen. Er bestaan heel wat Facebookgroepen waarin spullen gratis worden weggegeven door mensen in jouw buurt. Geef in de zoekbalk op Facebook Gratis (eventueel + gemeente) in en bekijk de groepen in jouw buurt. Altijd handig om een oogje in het zeil te houden en wie weet kan je zo wel leuke spullen verzamelen om jouw geocaches te maken. Bovendien help je op deze manier de afvalberg te verkleinen door spullen te hergebruiken die anders weggedaan zouden worden.

🆓 Doe mee met verzamelacties

Je kent het zeker en vast ook wel: bijna iedere supermarkt heeft ieder jaar wel één of andere verzamelactie. Popjes, figuurtjes, stickers, knikkers, flippo’s, … Je kan het nauwelijks bijhouden wat supermarkten allemaal weggeven om jou naar de winkel te krijgen. Sla deze gratis spullen niet af, maar neem ze mee 😉 . Je kan deze altijd als swag gebruiken, of je krijgt er misschien later wel een leuk idee mee.

🆓 Gebruik de omgeving

Wat je sowieso voor een geocache nodig hebt, is een locatie. Je kan perfect ook de omgevingselementen gebruiken om je geocache te maken: denk bijvoorbeeld aan een bos of een struik, hier kan je jouw geocache verstoppen in een tak of een stuk boomstronk.

🆓 Werk samen met je gemeente

Geocaching is een soort van toerisme: je kan er mensen uit andere streken, regio’s of landen naar jouw gemeente of stad krijgen voor jouw geocacheroute. Je kan altijd samenwerken met de dienst toerisme van jouw gemeente om een geocachereeks te maken. Wie weet willen ze jou wel financieel bijstaan met het maken van jouw caches of kunnen ze jou spullen aanleveren die je mag gebruiken. Een leuk voorbeeld zijn de geocachereeks in Lommel: De gouden kat van Don Quichot, Het verloren Kabouterdorp en De schat van koning Leeuw zijn allen geocachereeksen waarbij de gemeente Lommel heeft meegewerkt. Wie weet is de dienst toerisme helemaal overtuigd en starten ze met een Geocaching GeoTour waarbij ze ook nog eens extra voordelen krijgen.

💶 Kringloopwinkel/Tweedehandswinkel

Een goed idee is ook om eens binnen te springen in een kringloopwinkel of tweedehandswinkel: ook hier kan je spullen vinden die een tweede leven kunnen krijgen. Heel vaak zijn deze veel goedkoper dan dat als je deze nieuw zou kopen. Alleen moet je natuurlijk geluk hebben dat deze er zijn.

Koetje Boe - kalf met melkkan
Dit zijn tweedehandsspullen van de geocachereeks Koetje Boe in Purmerend

💶 Euroshops

Waar je eventueel ook eens een kijkje kan gaan nemen is bij een euroshop waar je voor een appel en een ei soms enkele spullen kan aankopen. Daarnaast kan je ook steeds online eens een kijkje nemen op webshops zoals Alibaba, hier kan je soms ook gouden zaken doen.

Heb jij al eens een goedkope cache gemaakt? Wat zijn jouw tips om de kosten van een geocache te drukken?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.