7 Tips voor wie op zoek wil naar een EarthCache

We staan veel te weinig stil hoe krachtig de aarde is en dat is net wat Earthcaches doen. Earthcaches hebben geen fysieke geocache, maar laten je de wereld ontdekken door er iets over te leren. Wie gedurende deze tweedagse een earthcache logt, zal ook een Geocaching souvenir ontvangen. Naar aanleiding van deze Intenational EarthCache Day gingen we op zoek naar enkele CO’s met leuke earthcaches uit België en Nederland.

Stad gebouwd met Crinoiden – GC2NQRY

We kwamen in contact met lopac44 via deze Earthcache in Brugge, hij vertelde ons dat hij reeds 4 Earthcaches geplaatst heeft waarvan er 3 onstaan zijn bij het organiseren van de Brugse Mega events. De Earthcache Stad gebouwd op Crinoiden ontstond na het zien van de BBC documentaire over Blauwsteen. Hij had ooit gelezen dat dit soort steen rond de eeuwwisseling van 1900 vaak gebruikt werd. Tijdens een uitstap in Brugge was hij verbaasd hoeveel blauwsteen er in Brugge wel te vinden is. Zijn oog viel uiteindelijk op de pomp aan de Sint-Salvatorkerk. Een mooi replica van Madonna en kind van Michelangelo Buonarroti. Dus drie vliegen in één klap. Een interessante Eartcach, een mooi beeld en pomp en op een zeer interessante historische plaats in Brugge.

Earthcache - Blauwsteen in Brugge

Daarnaast heeft lopac44 nog 3 andere earthcaches gemaakt.

Rijckevelde een eeuwen oude zandrug.GC2NH47Leer bij deze earthcache meer over duinen en zandruggen
De WarandeputtenGC2NE1JAan de hand van een wandeling vanuit een vogelspothut vind je alle info om deze earthcache te kunnen vinden.
Mountains that are not mountainsGC1N9GGOntdek meer over de Kemmelberg in het Heuvelland.

 De Lommelse Sahara – GCZCP6

Ja, België heeft ook een Sahara en deze is te vinden in Lommel. Geocachers kennen Lommel waarschijnlijk wel dankzij Het verloren kabouterdorp en De gouden kat van Don Quichot van didgedude, maar in Lommel kan je ook deze mooie Earthcache terugvinden in het zandwinningsgebied die beter gekend is als De Lommelse Sahara.

  De wijnmuur – GC1KGPF

In Wezemaal ligt de Wijngaardberg waar als sinds de Middeleeuwen wijnstokken werden verbouwd. Om de wijngaarden te beschermen werd in 1814 een stenen muur opgetrokken tegen de koude noordenwinden. Deze muur bestaat voornamelijk uit ijzerzandsteen waar je ook een vraag over moet oplossen.

De wijnmuur Earthcache

 De weg naar zee – GC2PTZ0

Een bekende uitspraak is: ‘God schiep de Aarde, maar de Nederlanders schiepen Nederland’.
Meestal gaat het dan om de grote droogmakerijen, waarmee vanaf eind 16e eeuw grote stukken polderland ‘gewonnen’ werden, beschermd door duinen en dijken.
De earthcache ‘De weg naar zee (GC2PTZ0)’ laat je zien hoe vèrstrekkend Nederlanders kunnen gaan en brengt je naar een plek waar de dreiging van overstromingen en kans op economische welvaart beide voelbaar zijn. De bedoelde aanrij-route is via de Noordzeeweg, waarschijnlijk de langste doodlopende weg in Nederland, die eindigt in… jawel, de Noordzee.

Earthcache De Weg naar Zee

De cache werd direct goed gewaardeerd en CO RedHerrings merkte al snel dat het punt niet alleen via de weg, maar ook met een veerpontje vanaf Hoek van Holland te bereiken was. Erg leuke logjes leverde dat op, van cachers die ‘de weg naar zee’ wel heel intens beleefden en verhaalden over zeehondjes, die op de zandbanken van de inmiddels aangelegde 2e Maasvlakte lagen te zonnen. Een echte aanrader dus!

 Dam Square of Amsterdam – GC5KWKP

Voor deze Earthcache kwamen we in contact met D_Leslie_A, een Noor die gelukkig een mondje Engels kan. In het hart van Amsterdam kan je het nationaal monument op de Dam vinden: een leuke plek voor toeristen, maar zeker ook voor Amsterdammers. De CO ging op zoek naar achtergrondinfo over het monument zoals het type materiaal ervoor gebruikt werd, hoe goed het bestand is tegen de verschillende weercondities. Hieruit bleek dat het monument uit travertijn gemaakt is en dat hier specifiek gekozen voor is na studies van materialen uit verschillende landen.

Earthcache Dam Square Amsterdam

Er zijn verschillende redenen waarom men voor dit type steen gekozen heeft bij dit monument. Zo was de studie gebaseerd op duurzaamheid en het verouderingsproces. Ook de invloed van klimaatveranderingen werd bestudeerd alsook vorst, vochtgehalte, porositeit en doorlaatbaarheid. Maar ook temperatuurschommelingen en wind- en zeeschuur. Voor dit monument werden 5 verschillende materialen uitgetest vooraleer beslist werd om met travertijn te werken.

 Het Kolenwoud – Neigembos – GC2KZXF

Geocacher chitza neemt je voor haar Earthcache mee naar het Kolenwoud-Neigembos in het Pajottenland. Het bos is opvallend door zijn afwisselende hoogtes; dankzij de opdracht kan je dit hoogteverschil zelf vaststellen, en steek je ook nog wat op over de geschiedenis van Silva Carbonaria. Deze Earthcache is een aanrader in de herfst, maar zeker ook in de lente, tijdens het boshyacinthen seizoen: een even mooie blauwe bloemenzee als in Hallerbos maar dan zonder de toeristen… Vaak loop je hier alleen. Om de EarthCache te doen trek je best een half uur tot een uur uit, je kan er ook een mooie rondwandeling maken. Nog meer geocaches die de moeite waard zijn in deze regio: Gaasbeek – Fenomenaal Monumentaal en Groenenberg – Merkwaardig Plantaardig.

Krijg je niet genoeg van earthcaches? Chitza heeft ook 2 challenges voor geocachers die vaak Earthcaches loggen (GC5PRZP & GC5PT12).

 De Schicht – GC2PQDR

Al snel hadden team Bas & Noortje hun zinnen gezet op Texel om er een Earthcache te plaatsen: ze komen er immers regelmatig en kennen het eiland goed. Daarnaast willen ze de bezoekers ook wat meegeven, ze aan het denken zetten. De cache ligt aan de oostkant van het eiland, aan de wad kant, hier krijgen de bezoekers een mooi uitzicht over de Waddenzee, die elke keer toch weer anders is. De vragen die beantwoord moeten worden zijn volgens ons niet te lastig, maar zet je toch even aan het denken. Er zitten ook enkele open vragen tussen en als je de antwoorden op deze vragen leest dan krijg je vaak verschillende antwoorden met eigen interpreataties. Het is leuk om te zien hoe iedereen dit toch op een andere manier benadert en tot een andere conclusie komt.

Earthcache De Schicht

Op basis van de antwoorden zal je een e-mail adres kunnen samenstellen, als dit het juiste is dan krijgt men een e-mail terug met nog extra uitleg over het gebied en de gevaren waar het aan bloot gesteld is, we hopen dat we de mensen een beetje aan het denken kunnen zetten en daarnaast willen we gewoon een mooi plekje laten zien, want daar gaat geocachen ten slotte om niet waar?

Dit is een greep uit vele leuke en inspirerende Earthcaches. Naar welke earthcache ga jij op zoek dit weekend?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.