Dit was 2022: het Geocaching jaar in review

Is Geocaching nog populair?

Hiervoor kijken we graag naar enkele statistieken (bron: project-gc), let wel op: deze zijn nog niet helemaal volledig maar ze geven ons wel al een duidelijk beeld van de trends. Daaruit blijkt dat er merkelijk minder mensen een cache hebben gevonden: in België 22% minder en in Nederland 24% minder.

Het is ook interessant om de aantallen van de voorbije jaren even naast elkaar te leggen, want we hebben natuurlijk ook enkele uitzonderlijke jaren achter de rug. Zo zien we dat het aantal geocachers in België terug naar het niveau is gegaan van voor de corona-jaren (2020 en 2021). In Nederland lijkt het of er toch een pak meer geocachers bijgekomen zijn na de corona-jaren (2020 en 2021).

BelgiëNederland
201836.50361.485
201935.51268.108
202052.02292.569
202145.943106.316
2022*35.898*81.290*
Actieve cachers per jaar in België en Nederland (* nog niet volledig)

Hebben we meer geocaches verstopt?

Geocaching.com bombardeerde 2022 tot het Jaar van de Hider. Naast de verschillende tips die we kregen om geocaches te maken, kreeg iedereen die in 2022 een geocache gemaakt heeft een Geocaching souvenir. Zou dit geocachers aanzetten om een geocache te verstoppen? Volgens ons onderzoek heeft 39,3% van de geocachers in 2022 een cache verstopt.

Zouden er dan meer geocaches gepubliceerd zijn in 2022 ivm. 2021? Het antwoord hierop is JA en NEEN. Volgens de statistiekenwebsite Project-GC waren er minder gepubliceerde caches in 2022 dan in 2021 in België (-14%), in Nederland zijn er net iets meer geocaches gepubliceerd het afgelopen jaar ivm. 2001 (+1%). Let op: deze data voor 2022 is nog niet volledig (statistieken tem. 27 december).

Wat waren de Geocaching trends van 2022?

Zoals ieder jaar komen er nieuwigheden of zijn er zaken die opvallen en een soort van trend worden en dat was in 2022 natuurlijk niet anders. Ontdek mee de belangrijkste Geocaching trends van het afgelopen jaar.

Verschijnen van favorietpunten bij de caches op de Geocaching kaart

Eerst en vooral moeten we benadrukken dat dit een test is en niet iedereen dit te zien krijgt. In oktober dit jaar zagen sommige geocachers op hun Geocaching kaart het aantal favorietpunten van een cache verschijnen bij het cache-icoontje. Bij de top 10% van caches met meeste favorietpunten worden deze getoond en bij maximaal 30 caches.

Deze nieuwigheid wordt heel erg gesmaakt door geocachers. Deze nieuwigheid kreeg zelfs de meeste stemmen en kunnen we misschien wel beschouwen als de leukste nieuwigheid van 2022.

Ommetje Nederland

Gek genoeg had Rondje Vlaanderen na al die jaren nog geen navolging gekregen in Nederland tot 2022: het kind kreeg Ommetje Nederland mee als naam. In het hemelvaartsweekend verschenen de eerste ON-caches op de Geocaching kaart en intussen zijn bijna alle Nederlandse gemeenten al voorzien van een cache voor deze reeks. Een heel mooi initiatief dat de tweede plaats veroverde in deze lijst.

Ommetje Nederland

LAB-arts

Nog zo’n nieuw fenomeen dat dit jaar het levenslicht zag waren LAB-arts. Na het succes de voorbije jaren van de geo-arts, kreeg dit ook navolging op de kaart met Adventure Labs en verschijnen hier en daar de eerste lab-arts. Het vraagt een serieuze organisatie om dit op poten te zetten en er werken telkens heel wat geocachers aan mee: wij zijn alvast benieuwd hoe dit verder zal ontwikkelen. Het haalde alvast de derde plaats in de categorie leukste nieuwigheid van 2022.

In Schipluiden wordt er volop gewerkt aan deze LAB-art.

Signal’s Labyrinth

Geocaching.com kwam dit jaar zelf ook met een initiatief: via het zoeken en loggen van bepaalde geocaches kan je punten verzamelen om zo Signal, de Geocaching mascotte, door 6 verschillende labyrinten te leiden. Hoe meer geocaches je kan vinden, hoe meer punten je scoort en hoe verder Signal door het labyrint geraakt. Per labyrint kan je ook 2 Geocaching souvenirs verdienen.

GC Wizard

GC Wizard is een app die je helpt bij allerhande puzzels. De ontwikkeling van deze app begon al in 2020, maar in 2022 veroverde de GC Wizard app ook Nederland en Vlaanderen aangezien deze app ook in het Nederlands beschikbaar werd. Bovendien verscheen er zelfs een geo-art van het logo van deze app. Kortom: een app die je gewoon moet installeren en uitproberen.

GC Wizard

Nieuwe woodie ruilstations

Heel wat geocachers verzamelen intussen woodies en vorig jaar verscheen er een stappenplan van hoe je jouw eigen woodie ruilstation kan maken. Het was dan ook opvallend dat er in 2022 heel wat nieuwe woodie ruilstations verschenen.

Stijging aantal Wherigo’s

Vorig jaar viel het ons al heel sterk op dat er steeds meer Wherigo-caches werden gemaakt en deze trend heeft zich in 2022 doorgezet. In 2021 waren dat voornamelijk reverse Wherigo caches, maar in 2022 kwamen er ook ander types uit en eenmaal je doorhebt hoe dit werkt is dit echt wel leuk om te doen!

Geocaches in de spotlight

81,8% van de geocachers is in 2022 ongeveer evenveel of zelfs meer gaan geocachen dan in 2021. Tijd om jullie mening over deze geocaches te publiceren.

Leukste Geocaching route van 2022

Alvast bedankt aan alle CO’s die een nieuwe Geocaching route geplaatst hebben in 2022 en deze onderhouden. Eigenlijk is het een onmogelijke keuze, maar dit is de top 10 leukste Geocaching routes van België en Nederland in 2022:

  1. Dahlia Zundert – Zundert
  2. Diamantronde – Ontswedde
  3. Baba op Avontuur – Lemelerveld
  4. Almere Fietstrail – Almere
  5. Ren je rot – Reusel en Bladel
  6. FCDK (De Kampioenen) – Steenhuffel
  7. De verraders – Kerkrade
  8. Geolantis – Lille
  9. Bossen van Schoonbeek – Schoonbeek
  10. Andere

Leukste geo-art van 2022

Ieder jaar verschijnen er enkele mooie geo-arts op de Geocaching kaart. Heel vaak zijn dat heel mooie figuren en ook in 2022 verschenen er enkele nieuwe geo-arts. Dit vonden jullie de mooiste geo-arts:

1.Dahlia Zundert geo-art Dahlia – Zundert
2. Zwaan – Brugge
3. Baba – Lemelerveld
4.Diamant geo-art Diamant – Onstwedde

Geocaching events

In 2022 waren er opnieuw volop Geocaching events. Na enkele jaren waren er opnieuw ook enkele Mega Geocaching events en met Geodoorn was er zelfs eentje in een pretpark. Deze events werden massaal bijgewoond en dat blijkt ook, want 68,8% van de geocachers geeft aan dat ze in 2022 een Geocaching event hebben bijgewoond.

Groepsfoto TLL
Groepsfoto op het event Roger’s Party van Team Lage Landen.

Naar wat gingen jullie op zoek?

Nog meer lijstjes: we duiken graag ook even in de statistieken van onze website.

Blog

61 nieuwe artikels werden dit jaar gepubliceerd en daarvoor moeten we uiteraard iedereen bedanken die hieraan heeft meegewerkt! Maar ook jullie willen wij bedanken: jullie brachten meer dan 630.000 bezoekjes aan onze website en bekeken meer dan 1.100.000 pagina’s! Hieronder kan je de top 3 terugvinden van meest gelezen blogs afgelopen jaar.

BelgiëNederland
1.8 meest gebruikte geheime codes12 nuttige (en gratis) apps voor geocachers
2.8 unieke Letterbox-Hybride cachesOmmetje Nederland
3.7 manieren om te spelen met coördinatenGC Wizard: puzzelhulp app review
Nuttige apps voor geocachers

Steden

De meest gezochte steden om te geocachen in 2022 waren Antwerpen voor België en Amsterdam voor Nederland.

BelgiëNederland
1.AntwerpenAmsterdam
2.GentAlmere
3.LeuvenApeldoorn

Puzzel codes

Deze puzzelcodes werden het meeste bekeken op de geocachen website.

BelgiëNederland
1.WeerstandscodeHiërogliefen
2.Vanity codeRozenkruisersgeheimschrift
3.SemafooralfabetRunenschrift

3 Hebbes Kerstwoodies

Dankzij jouw stem kon je 3 Hebbes Kerstwoodies winnen. Als je mee hebt gedaan, kan je hieronder jouw mailadres invullen en zie je meteen of jij gewonnen hebt.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

We hebben enkel een e-mailadres gevraagd. Om privacyredenen publiceren we deze niet.

9 reacties op “Dit was 2022: het Geocaching jaar in review”

  1. Dahlia route met plezier opgelost en met nog meer plezier gefietst en alle caches gevonden. Een gezonde en verslaafde hobby.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.