Dit was 2021: het Geocaching jaar in review

2022 staat voor de deur, maar toch willen we even de tijd nemen om terug te blikken op het afgelopen jaar. Hoe gaat het met onze hobby Geocaching en wat waren de opvallendste Geocaching trends?

Is Geocaching nog populair?

Er zijn nog steeds heel veel Belgen en Nederlanders die aan Geocaching gedaan hebben het afgelopen jaar. We nemen er meteen enkele statistieken bij (bron: project-gc), let wel op: deze zijn nog niet helemaal volledig maar ze geven ons wel al een duidelijk beeld van de trends. Zo zien we dat er in Nederland zien een stijging is van het aantal geocachers ivm. het voorgaande jaar (6% meer geocachers), terwijl er in België toch een terugval is (15% minder cachers ivm. 2020).

In Nederland wordt de kaap van 100.000 geocachers zelfs ruim overschreden, de voorbije jaren (2018: 61.485 cachers, 2019: 68.108 cachers, 2020: 92.569 cachers) waren dat er een stuk minder. Ook in België waren er ruim 45 duizend geocachers, dat is weliswaar minder dan het vorige jaar maar wel nog steeds een pak meer dan de jaren ervoor(2018: 36.503 cachers, 2019: 35.512 cachers, 2020: 52.022 cachers). Hiermee kunnen we concluderen dat Geocaching in 2021 zeker en vast populair was.

Maar hier moeten we een serieuze kanttekening bij maken: we zitten de voorbije jaren in een situatie waarin een vervelend beestje onze activiteiten domineren: met lockdowns en beperkingen tot gevolg. Daarom kijken we ook even naar de evolutie van de voorbije maanden via Google Trends.

In België

Hier kan je zien dat Geocaching vnl. in het begin van het jaar populair was. Ook in de zomer was er nog interesse in Geocaching, maar na de zomer viel dat een heel stuk terug.Naar het einde toe zien we terug een stijging (waarschijnlijk door de kerstvakantie en de beperkingen).

In Nederland

In Nederland een gelijkaardig verhaal als in België: de interesse in Geocaching was voornamelijk in het begin van 2021, deels nog in de zomer. In het najaar was de interesse in Geocaching een heel stuk minder. Naar het einde toe zien we terug een stijging (waarschijnlijk door de kerstvakantie en de beperkingen).

Hebben we meer caches verstopt?

Om deze vraag te beantwoorden kunnen we ook gebruik maken van Project-GC en de statistieken bekijken van de gepubliceerde caches. Hieruit kunnen we duidelijk stellen dat het antwoord NEEN is. Zo waren er in Nederland 14% nieuwe geocaches en in België zelfs 19% minder.

Wat waren de Geocaching trends van 2021?

Dit jaar vielen ons enkele zaken op die vrij populair geworden zijn in het Geocaching wereldje. Misschien heb je dit ook wel gemerkt.

Jigidi

Bij de terugblik op 2020 stond Jigidi ook al in het lijstje met Geocaching trends. Deze online legpuzzels hebben duidelijk hun weg gevonden in het Geocaching wereldje en worden heel vaak ingezet als puzzels bij mysterie-caches en vnl. bij geo-arts. Wij waren alvast niet de enige dit dit opmerkten (bron: Facebook-groep Geocaching Geo-Arts NL en BE):

Jigidi-puzzels zijn natuurlijk heel makkelijk aan te maken en er zijn zeker en vast heel wat mensen die hier hun plezier in vinden. Voor ons mag er alvast wat meer variatie zijn, wat is er mis met de traditionelere Geocaching code tabellen? We kijken al uit naar de nieuwe puzzeltrend van 2022 🙂

Wherigo

Begin 2021 verscheen er een stukje op onze site over hoe je aan de slag kan met Wherigo caches. Het is een minder gekende en vaak moeilijk bevonden type geocache en veel Wherigo caches waren er eigenlijk nog niet echt in België en Nederland. Wij vonden het heel opvallend dat er dit jaar flink wat Wherigo geocaches bijgekomen zijn, zie de tabel hieronder:

WHERIGOTotaal aantalGeplaatst in 2021
België354139
Nederland463122

1 op 3 Wherigo caches in België is in 2021 verschenen, terwijl in Nederland dat 1 op 4 is. Dat vonden wij althans toch een opvallende vaststelling. Veel heeft natuurlijk ook te maken met enkel Wherigo geo-arts die verschenen zijn, met reverse Wherigo caches die vrij makkelijk te gebruiken zijn.

TB race

Dit jaar organiseerden wij voor de eerste keer een TB race: de voorbije jaren kregen we vaak deze vraag en we vroegen ons af of dat echt nog een ding is. We hadden gerekend op ongeveer een 100-tal deelnemers, maar we waren overdonderd dat er meer dan 400 kandidaten probeerden mee te dingen naar de eerste plek in het klassement. We bekijken de mogelijkheden om dit volgend jaar opnieuw te doen, maar we moeten zeggen dat hier best wel wat werk in kruipt om dit te kunnen organiseren voor zoveel trackables 😅

TB Race geocachen 2021

Naar wat gingen jullie op zoek?

We bekijken ook graag even de statistieken van onze eigen website en geven jullie deze graag mee.

Blog

72 nieuwe artikels werden dit jaar gepubliceerd en daarvoor moeten we uiteraard iedereen bedaan die hieraan heeft meegewerkt! Maar ook jullie willen wij bedanken: jullie brachten meer dan 800.000 bezoekjes aan onze website en bekeken meer dan 1.500.000 pagina’s! Hieronder kan je de top 3 terugvinden van meest gelezen blogs afgelopen jaar.

BelgiëNederland
1.10 top Adventure Labs met bonus16 Evil hidden geocaches
2.Geocaching in Geraardsbergen: de mattentaart25 Bijzondere geo-arts wereldwijd
3.10 Meest voorkomende Geocaching foutenGeotour Kop van Drenthe
Evil hides

Steden

De meest gezochte steden om te geocachen in 2021 waren Gent voor België en Amsterdam voor Nederland.

BelgiëNederland
1.GentAmsterdam
2.OostendeNijmegen
3.BruggeApeldoorn

Puzzel codes

Het staat niet in de tabel: maar Jigidi staat zowel in België als in Nederland op nummer 4 😉

BelgiëNederland
1.Tabel van MendeljevBinaire code
2.BrailleASCII code
3.Hiërogliefen alfabetGebarentaal

1 reactie op “Dit was 2021: het Geocaching jaar in review”

 1. Hallo, eerst en vooral een mooi (geocache) 2022 gewenst, en bedankt aan al diegenen die bijdragen aan het mogelijk maken het Geocachen te kunnen uitoefenen.
  Ten tweede, wij houden enorm van deze hobby. In de eerste plaats om – zoals de 365 challenge aangeeft – regelmatig een frisse neus te halen, en wat rust te vinden in de natuur. Maar wat wij regelmatig opmerken, is dat (te) veel geocachers (we noemen ze niet graag ‘mede’geocachers), heel weinig respect tonen voor het werk/tijd/geld/… die een CO in zijn cache steekt. Er hangt aan geen enkele geocache log een waardevolle beloning, dus waarom deze – af te keuren – manier van te werk gaan: behuizingen afbreken, loggen terwijl je naam niet in het logboek wordt gezet, en nog erger: attributen stelen!
  Wij begrijpen dat niet, het blijft tenslotte een hobby, te meer, een hobby zonder prijzengeld.
  Ten derde, zou het een idee zijn om ook favo’s te kunnen toekennen aan logs? We zien regelmatig ‘saaie’ of heel korte logs: “gevonden”. We begrijpen dat veel gewone trads niet de meest inspirerende logs ‘verdienen’, maar mooie/originele/knap uitgevoerde/afwisselende trads of WP’s van een multi, verdienen vaak meer waardering. Misschien is het mooi om de CO’s de mogelijkheid te geven om een favo toe te kennen aan een log. Een ideetje voor het nieuwe jaar?
  Groetjes en nog veel geocache-amusement.
  PPMC

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.