Telefoonalfabet

Een telefoonalafabet dient net zoals bij het NAVO spellingsalfabet om boodschappen met behulp van spraak foutloos te kunnen spellen naar een ontvanger. Er zijn verschillende telefoonalfabetten ontstaan in het verleden voor verschillende talen en landen: denk hierbij aan de 2 Nederlandse telefoonalfabetten voor Nederland en Vlaanderen. Opvallend trouwens is dat er voor het telefoonalafabet van Nederland een apart lid voor IJ is.

Daarnaast is er ook een internationaal telefoonalfabet dat ontstaan is voor mensen die een verschillende taal spreken. Echter het Navo spelalfabet is populairder dan dit internationaal telefoonalfabet en wordt ook meer gebruikt zoals bijvoorbeeld in de burgerluchtvaart.

Letters van het Telefoonalfabet

In onderstaande tabel kan je het Internationale telefoonalfabet, het Nederlands telefoonalfabet en het Vlaams telefoonalfabet terugvinden. In het Internationaal telefoonalfabet wordt voornamelijk gebruik gemaakt van steden. Bij het Vlaams telefoonalfabet wordt meer gebruik gemaakt van veelgebruikte voornamen. In Nederland worden andere namen gebruikt: ontdek hier het Telefoonalfabet voor Nederland.

LetterInternationaalVlaanderen
AAmsterdamArthur
BBaltimoreBrussel
CCasablancaCarolina
DDanemarkDesiré
EEdisonEmiel
FFloridaFrederik
GGallipoliGustaaf
HHavannaHendrik
IItaliaIsidoor
JJérusalemJozef
KKilogrammeKilogram
LLiverpoolLeopold
MMadagaskarMaria
NNew YorkNapoleon
OOsloOscar
PParisPiano
QQuébecQuotiënt
RRomaRobert
SSantiagoSofie
TTripoliTelefoon
UUppsalaUrsula
VValenciaVictor
WWashingtonWaterloo
XXantippeXavier
IJ –
YYokohamaYvonne
ZZürichZola