Tap code

De Tap code, ook wel gekend als tikcode of knock code, is een manier om tekstberichten gecodeerd naar elkaar te sturen met behulp van tikgeluiden, vandaar ook de naam Tikcode.

Hoe werkt de Tap code?

De Tap code is gebaseerd op het Polybiusvierkant, die alle letter van het Latijnse alfabet voorstellen (K wordt voorgesteld met een C).

12345
1ABC/KDE
2FGHIJ
3LMNOP
4QRSTU
5VWXYZ

De Tap code bestaat uit een aantal tikken, waarbij elke letter bepaald wordt door 2 series tikken met een pauze tussen. De eerste serie tikken bepaald de verticale rij, dan is er een korte pauze waarna de tweede serie de horizontale kolom zal bepalen.

Bijvoorbeeld D wordt voorgesteld door: 1 tik, pauze, 4 tikken.

Voorbeeld van Tap code

Hieronder kan je zien hoe het woord Geocaching versleuteld kan worden via de Tap code. De puntjes stellen het aantal tikken voor, deze kan je dan opzoeken in het Polybiusvierkant.

GEOCACHING
.. ... …..… ….. …. .. ….. ….. ….… ….. ..

Vragen over de tikcode

Wat is de Tap code?

De Tap code is een manier om teksten letter per letter te versleutelen. Iedere letter wordt via een reeks tikgeluiden voorgesteld en via het Polybiusvierkant kan je de tikken omzetten naar tekst.

Waar wordt de Tap code voornamelijk gebruikt?

De Tapcode wordt voornamelijk door gevangenen gebruikt om met elkaar te communiceren. De Tap code wordt hier gebruikt door op muren of ijzeren staven te tikken.

Zijn er ander benamingen voor de Tap code?

Tap code is eigenlijk de Engelstalige benaming voor tikcode. De tikcode is ook nog gekend als knock code.

sdqsdsq