Dancing men code

Dancing men code is een puzzelcode die elke letter of cijfer vervangt door een dansende man. Deze substitutieversleuteling kent zijn oorsprong uit 1 van de Sherlock Holmes boeken, namelijk The Adventure of the Dancing Men. In dit boek, geschreven in 1903, ontvang Sherlock Holmes een papiertje met dansende mannetjes op, waarna het avontuur begint. Daarom wordt de Dancing Men code ook wel de Sherlock Holmes code genoemd.

Van deze originele versie van de Sherlock Holmes code zijn er ook afgeleide Dancing men codes ontstaan, maar grotendeels is dit in zijn originele vorm gebleven. Voornaamste aanpassingen zijn de letters: b, f, u, w, x en z die er een beetje anders uitzien dan het originele alfabet.

Dancing man code cijfers

Hieronder kan je terugvinden hoe je ieder cijfer kan vertalen naar deze Sherlock Holmes code.

01234
56789

Dancing man code alfabet

Om het alfabet te vervangen naar de Dancing Men code wordt gebruik gemaakt van mannetjes met of zonder vlag. Hieronder kan je de dancing men cipher code terugvinden zonder vlaggetjes: dit is het gewone alfabet.

ajs
bkt
clu
dmv
enw
fox
gpy
hqz
ir  

De Dancing men codes met een vlaggetje kunnen een dubbele betekenis hebben. Sommige gebruiken het vlaggetje om aan te geven dat de letter een hoofdletter is. Anderen gebruiken vlaggetjes bij de dancing men code om aan te geven dat dit het einde van een woord is.

AJS
BKT
CLU
DMV
ENW
FOX
GPY
HQZ
IR